IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ: Силният икономически растеж ще продължи и през 2007 година

Очаква се по-висок темп на нарастване на износа, подкрепен от повишаването на конкурентоспособността на промишления отрасъл

11:53 | 29.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ: Силният икономически растеж ще продължи и през 2007 година

Тенденцията към ускоряване на икономическия растеж в България ще продължи през четвъртото тримесечие на 2006 година и първото тримесечие на 2007 година, се казва в тримесечното издание „Икономически преглед“ на Българска народна банка.

Потреблението и инвестициите ще поддържат значителни темпове на растеж, но се очаква по-висок темп на нарастване на износа, подкрепен от повишаването на конкурентоспособността на промишления отрасъл. Това би довело до свиване на отрицателния принос на външнотърговския баланс, предвиждат от финансовата институция.

Притокът на капитали в страната ще остане висок и ще покрива над 100% дефицита по текущата сметка на платежния баланс. Дефицитът по текущата сметка ще достигне близо 14% от БВП към края на тази година и ще се колебае в интервала 13,2% - 13,4% през първото тримесечие на 2007, се посочва в доклада на централната банка. Частният външен дълг ще достигне нива от 59-60% от БВП в последното тримесечие на 2006 и 60-61% от БВП през първото тримесечие на 2007.

Високата норма на възвръщаемост на инвестициите в България и положителните очаквания за развитието на икономиката, свързани с членството в Европейския съюз от 1 януари 2007 година, привличат значителни по обем финансови ресурси - преки чуждестранни инвестиции и външни заеми, които спомагат за ускоряване на икономическото развитие на страната, се казва още в доклада на институцията. Инвестиционната активност засилва своето позитивно влияние, като приносът на инвестициите в основни активи за икономическия растеж се изравнява с приноса на потреблението на домакинствата.

От друга страна, търсенето на инвестиционни стоки до голяма степен се удовлетворява от внос и съответно допринася за увеличаване на дефицита на търговското салдо по платежния баланс, смятат от БНБ. Свързано с притока на капитали е влошаването на някои позиции от текущата сметка на платежния баланс като салдото по доходите и салдото по други услуги. Повишаването на международните цени на основни суровини като суровия петрол и металите също е фактор за нарастване на дефицита на търговското салдо през последната година, доколкото делът на тази група в общия внос на страната е значителен.

От БНБ прогнозират увеличение на валутните резерви и на депозита на правителството, при което темпът на нарастване на паричната база ще бъде съответно около 20-22% през четвъртото тримесечие на 2006 г. и около 18-20% през първото тримесечие на 2007 година. Растежът на широкия агрегат на паричното предлагане М3 се очаква да бъде около 22-24% на годишна база.

След като БНБ прие решение за отмяна на административните ограничения върху темповете на нарастване на кредитите от 1 януари 2007 година, като същевременно запази строгите надзорни изисквания, действията ще бъдат насочени към постигането на умерен и устойчив растеж на банковите кредити в рамките на 20% годишно, заявяват от институцията.

Очакванията на финансовата институция са годишният темп на инфлация да продължи да се забавя през четвъртото тримесечие на 2006 година в резултат на благоприятната конюнктура на международните пазари на енергийни суровини и липсата на косвени ефекти върху вътрешните цени по линия на горивата. В началото на 2007 инфлацията ще продължи да спада на годишна база, за което най-голям принос ще имат административно определяните цени, смятат от БНБ. Горната граница на прогнозната инфлация за първото тримесечие на 2007 година е 5 на сто. Към края на третото тримесечие на 2006 тя бе на ниво от 6,7%, като до края на годината се очаква да се понижи до 6%.

Ефектът от присъединяването на България към Европейския съюз се оценява на около 0,48 процентни пункта към общата инфлация, което от своя страна няма да наруши тенденцията на забавяне на годишния темп на нарастване на потребителските цени.

От централната банка считат, че наблюдаваното ускорение на инфлацията в десетте страни, присъединили се към ЕС през 2004 година, не може да се обясни единствено с ефектите от членството. В доклада се посочва, че от началото на 2004 година цените на енергийните ресурси са се повишили рязко и са оказали значителен инфлационен натиск.

Глобалните макроикономически индикатори отчитат очаквания за забавяне на растежа на световната икономика през четвъртото тримесечие на 2006 и първото на 2007 година, се посочва в доклада. По-ниски темпове на растеж се очакват в САЩ и водещите азиатски икономики. Еврозоната ще ускори растежа си през четвъртото тримесечие на текущата година, а през първото на 2007 година се очаква временно забавяне на темповете вследствие повишението на ставката на ДДС в Германия от 16 на 19 на сто.

Предвижда се ценaтa на суровия петрол да се задържи на нива около 60 щатски долара за барел, което ще допринесе за снижаване на инфлацията. Според пазарните очаквания основният лихвеният процент в САЩ през следващите две тримесечия ще се запази на текущото равнище, докато този в Еврозоната ще се повиши с 25 базисни пункта в края на първото тримесечие на 2007 година, се казва още в изданието на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още