IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 14% скачат разходите на топлофикациите при нов договор с Русия през 2006

Политиката спрямо Русия трябва да се разглежда в контекста на всички останали големи енергийни проекти, зависещи от двустранно разбирателство, смятат от Industry Watch

10:57 | 03.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
С 14% скачат разходите на топлофикациите при нов договор с Русия през 2006
При промяна на договора с Русия за транзит на газ към средата на 2006 г., вместо към началото на 2007 г., ефектът от повишаването на цената на природния газ за вътрешния пазар за оставащите 6 месеца до края на годината ще бъде усетен най-силно в топлофикациите (около 14% нарастване на общите годишни разходи за 2006 г.) и химическата индустрия (около 10-12% нарастване на общите разходи за 2006 г.). Това се казва в анализ на Industry Watch по основните очаквани последици от различните сценарии на договорености с руското правителство.

Премахването на плащането на транзита на руски газ чрез доставки за българския пазар на преференциални цени би повишило стойността на нетния внос на петрол и природен газ с между 8,7% и 11,3% за 2006 г. Ефектът върху платежния баланс би бил по-висок дефицит по текущата сметка с около 5%, или около 0,8% от БВП за 2006 г., според прогнозата на Industry Watch.

В същото време политиката на българското правителство по отношенията с Русия и доставките на природен газ трябва да се разглежда в контекста на всички останали големи енергийни проекти, зависещи от двустранно разбирателство, както и при отчитане на макроикономическите ефекти от взиманите решения, смятат от анализаторската компания.

Проектите само за пренос на нефт и газ, чиято реализация пряко или косвено зависи от договореностите в междуправителствената българо-руска комисия, са на стойност между 6 и 7 млрд. евро. Става въпрос за нефтопроводите Бургас-Александруполис (който е в най-напреднала фаза) и Бургас-Вльора и газопровода “Набуко”.

Очакваните инвестиции само на територията на България са около 1,3 – 1,5 млрд. евро, или около 4-5% от прогнозираните общи инвестиции в българската икономика за следващите 4 години. Само проектът Бургас-Александруполис се очаква да генерира допълнителни 2 300 работни места.

Според Industry Watch eфектите от възможните промени в условията по договорите с “Газпром” ще се концентрират в краткосрочен план, докато последиците от инвестициите в транзит на нефт и газ ще се разпределят в значително по-дълъг период от време.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още