IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Industry Watch: Растящият търговски дефицит не е макроикономически проблем

Търговският дефицит е преди всичко резултат от приток на чужди капитали, а не от намаляване на вътрешните спестявания, смятат анализаторите на компанията

15:32 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Industry Watch: Растящият търговски дефицит не е макроикономически проблем

Растежът на икономиката за миналата година е в рамките на очакванията, се казва в коментар на Industry Watch за последните данни за БВП. През пролетта на 2005 г. от анализаторската компания прогнозираха растеж от 5,1% за годината.

Запазва се чувствителният растеж на инвестициите в основен капитал - 19% реален ръст за годината и значително по-бързо от прогнозираните стойности. Това, съчетано с по-нататъшно съкращаване на данъчната тежест, вероятно ще се окаже в основата на запазване на подобни темпове на растеж.

Въпреки че вносът на стоки и услуги расте значително по-бързо от износа, това на този етап не би следвало да се тълкува като макроикономически проблем. Търговският дефицит е преди всичко резултат от приток на чужди капитали, а не от намаляване на вътрешните спестявания.

Според Industry Watch фискалната политика на новото правителство е била достатъчно консервативна в началото на мандата, за да се отрази в националните сметки в намалено колективно потребление. Това се счита за положителен сигнал за фискална стабилност и вероятно ще отвори още място за намаляване на данъците през 2006 г.

Въпреки че е възможно леко забавяне на растежа през 2006 г., на този етап от анализаторската компания остават оптимисти (според прогнозите от миналата есен растежът през тази година ще е 5.1%). Прогнозите за забавяне на растежа през 2006 г. се базират на очаквания за свиване на експорта на някои тежки производства, което няма да може да бъде компенсирано с по-силна динамика във водещия експортен сектор – дрехите, текстила и обувките.

Все пак дори в негативния сценарий според прогнозите икономиката ще расте поне с 4,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още