IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Industry Watch: Притесненията относно текущата сметка са неоснователни

Според изследователската компания ревизираните данни за платежния баланс променят макрокартината на българската икономика

11:14 | 16.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Industry Watch: Притесненията относно текущата сметка са неоснователни

Ревизираните данни за платежния баланс на страната, които бяха обявени от Българска народна банка през седмицата, значително променят макрокартината на българската икономика, смятат от изследователската група Industry Watch.

Разликите се дължат както на новопостъпили данни, така и на промени в методологията на отчитане. Ревизията е свързана с новите данни за чуждестранните инвестиции за 2004 и 2005 година, новият начин за отчитане на приходите и разходите за транспорт при вноса и износа на стоки (с отчитане на вида транспорт и националността на превозвача), както и с новата методология за отчитане на капиталовите потоци, дължащи се на неофициална заетост на българи в страни от Европейския съюз.

Ревизираните данни показаха спад на отрицателното салдо по текущата сметка за 2004 и 2005 година съответно с 516,9 млн. евро до 1,13 млн. евро и с 632,3 млн. лв. до 2,53 млрд. евро. Според Industry Watch това води до няколко съществени извода, които са важни при формиране на бъдеща макроикономическа политика.

Потоците от капитал към България (отчитани по финансовата сметка) са в действителност по-високи от обявените до момента съответно с 10% и 6% за 2004 и 2005 година, или общо с 444 млн. евро за двете години. При използването на новата, по-коректна методология за отчитане на транспортните разходи се оказва, че дефицитът по текущата сметка е по-нисък от досега отчитания с около 0,6% от брутния вътрешен продукт (БВП).

По методологията за отчитане на дохода от неформална заетост на българи зад граница БНБ отчита допълнително около 800 млн. евро годишно, като след отчитане на нарасналите разходи на тези българи заради продължителния им престой общият ефект е намаляване на дефицита по текущата сметка с около 3% от БВП.

От Industry Watch смятат, че общият ефект от ревизията се изразява в по-високи вътрешни спестявания с 3,6% от БВП. Според анализаторите формирането на политика, предизвикано от “притеснения” за високия дефицит по текущата сметка от близо 15% от БВП, губи значителна част от основанията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още