IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се отказва от намеренията да разкрива нови работни места

Половината от работодателите ще изоставят плановете да търсят допълнителен персонал при нова Covid вълна, според проучване на Агенцията по заетостта

22:32 | 17.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg

С други думи, нова Covid-19 вълна ще намали планираното разкриване на нови работни места с 36%, като най-засегнати ще са сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” – с 52% редукция на новите работни места, и сектор „Строителство” – с 49% по-малко нови работни места.

Най-търсените специалисти

През следващите 3-5 години най-търсени ще бъдат специалистите с висше образование от областите Икономика, Администрация и управление и Информатика и компютърни науки. В същото време търсенето на специалисти със средно образование най-често ще е по специалностите Търговия на едро и дребно, Строителство и Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи.

Най-важната компетентност, която работодателите очакват от търсения персонал, е общуване на роден език, следвана от инициативност и предприемачество и дигитална компетентност.

Общата потребност от работна сила се запазва

В 11 от 28 области заявените потребности от работна сила са по-малко от регистрираните безработни, докато в останалите 17 необходимостта от специалисти и работници надвишава броя на регистрираните в бюрата по труда търсещи работа. В област Бургас потребностите от работна сила надхвърлят 2.7 пъти броя на регистрираните безработни, в София-столица нуждите са 2,3 пъти повече. В област Шумен потребностите от работна сила са едва на 35% от наличните регистрирани безработни, в Ловеч нуждите са на 44% от свободната работна сила.

В сравнение с резултатите от изследването преди година общата потребност от работна сила се запазва почти непроменена, като в половината области се отчита ръст на потребностите от работна сила спрямо предходната година. Най-съществено нарастват нуждите от работници и специалисти в област Кюстендил – 8 пъти. Следват областите  Видин – близо 6 пъти, Ямбол – 4 пъти, Добрич – 2 пъти. На другия полюс са областите Стара Загора и Перник, където потребностите се свиват почти двойно спрямо 2020 г.

Изследването на Агенцията по заетостта събира и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри. Информацията се отнася за търсенето на работна сила както през предстоящите 12 месеца, така и за следващите 3-5 години. От 2020 г. в анкетната карта са включени и въпроси, касаещи влиянието на COVID-19 върху търсения персонал.

В есенното проучване са включени 4325 работодатели при близо 395 хиляди активни предприятия по данни на НСИ. По икономическа дейност най-много са участвалите работодатели от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” – 37%, следвани от „Индустрия” и „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” - с по 14,6%. Най-голям е делът на фирмите в големите индустриални центрове - София-град, Пловдив, Варна, Бургас, а най-малък –в областите Видин, Силистра, Търговище и Разград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Тая Агенцията по заетостта и се отвинти главата бе ,ту 200 000 работни места се откриват, ту нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Супер.То ся ней модерно да се ралти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още