IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулева година за инфраструктурата, която чака новите европейски пари

С над 4 млрд. лева ще разполага България за инфраструктурно строителство в периода до 2030 г.

09:00 | 26.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: НКЖИ</em></p>

Снимка: НКЖИ

Довършване на проекти

Тази година започна строителството на жп възел Пловдив и пробивът под жп гарата в Пловдив. Проектът е за почти 90 млн. лева без ДДС и се финансира от Механизма за свързване на Европа.

Продължава изпълнението на ремонта на жп линията София–Волуяк, както и на жп възел София, вкл. коловозите на Централна гара София.

Напредва строителството на тунелите по жп линията Елин Пелин–Костенец. Строителството на отсечката беше фазирано и ще продължи и през следващия програмен период заради натрупаните забавяния при отчуждаването на имоти и обжалвания.

Приключи електрификацията на единствения неелектрифициран участък по жп линията Русе–Свиленград – този от Нова Загора до Симеоновград, на стойност 56 млн. лева. Тече процедура за ремонт на жп линията от Ямбол до Зимница, която е част от жп коридора до Бургас. Пристигнаха и нови локомотиви за БДЖ.

От големите пътни проекти през 2021 г. беше пусната отсечката от околовръстния път на София от кв. „Младост“ до магистрала „Тракия“, ремонтирана и разширена за почти 143 млн. лева.

Изцяло прокопан е тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Пред избор на изпълнител е отсечката от магистрала „Европа“ от Сливница до Северната скоростна тангента на София. В процедурата останаха 4 кандидата.

Във ВиК сектора трябва скоро да започнат дейностите по строителството на водния цикъл на Перник за над 100 млн. лева. Продължава работата и по водния цикъл на Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и още няколко области.

Забавяния

На последното заседание на Техническия комитет за наблюдение на програмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“ стана ясно, че има риск за около 500 млн. лева за жп линията Волуяк–Драгоман и последния участък на магистрала „Европа“ – от Сливница до Северната скоростна тангента на София.

Двата проекта бяха вкарани в програмата на мястото на отсечката от „Струма“ през Кресненското дефиле, чието строителство ще продължи в периода до 2030 г. Бавят се отчуждителни процедури и археологически разкопки, а за магистралната отсечка още не са избрани и изпълнители. От 10 участника на финала останаха само 4 фирми.

Има забавяне и при водния цикъл на област Добрич заради собствеността на пречиствателната станция в курорта „Албена“. Министерството на регионалното развитие и благоустройството търси решение, което да устройства и курортите, и общините в областта, за да се спаси инвестицията за 113 млн. лева.

Заради забавяне беше фазирана модернизацията на жп линията Елин Пелин–Костенец, като строителните дейности ще продължат и през този програмен период с европейски пари.

Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
да бе, 10 години мутрата краде по 10млрд годишно, но не съм бил виждал... лани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
xapoznai
преди 2 години
Няма ли да спрете с тази пропаганда? Парите са преведени на фирма с годишен оборот от няколкостотин милиона. Голяма част от парите вече са изработени, а по сегашни цени въпросните аванси отдавна да са свършили. Някой е решил да си спести данъците, а вероятно и да измами подизпълнителите. Това няма никакво пряко отношение към строежа. Подобна схема е възможна във всеки проект дори без един лев държавно финансиране в него. Става въпрос за данъчна измама и вече направо ми се гади от постоянните бездарни повтарящи се измишльотини, които се лансират. Като някакви развалени грамофони само въртите "корупция", "кражба" дрън-дрън. Чакаме да видим сега новите "некорумпирани" цени от които ще "спестим милиарди" и "качеството на което ще ни завидят германците". Готов съм да се обзаложа, че ще е по-бавно и по-скъпо "промененото" строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Още нищо не си видял, по 10млрд нови заеми годишно + излапването на де що има ЕС фондове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ква да е... нали толупа окраде всичко за година напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още