Ръстът в туризма през лятото дава основание за оптимизъм за развитието на млечния сектор в България през 2022 г., прогнозира Департаментът по земеделие на САЩ (USDA).
В доклада се отчита, че българската млечна индустрия се развива успешно и е постигнала добър напредък през 2020 г. Млекодайното стадо се е увеличило с 6%, продукцията на краве мляко с над 7%, ръст има и при млеконадоя и преработката.
Припомняме, че в същото време след актуализацията на бюджета се очаква животновъдите да получат част от 70-те млн. лв., гласувани като мярка за възстановяването на сектора от COVID-19.
Според доклада на USDA ръстът в млечното производство се дължи на оптимизацията на преработвателите и консолидацията на сектора. Отчита се, че горещото и сухо лято на 2021 г. беше предизвикателство за кравефермите.
Въпреки това прогнозата е за стабилизация на индустрията през тази година.
В момента основен риск за стопаните са рязко растящите цени на фуражите и енергоносителите.
COVID-19 не е повлиял съществено на потреблението на млечни продукти в България, което е нараснало с 2% през 2020 г. спрямо 2019 г. Поради по-добрия туристически сезон потреблението се разширява през 2021 г. и перспективите за 2022 г. са оптимистични.
През 2020-та дългосрочната тенденция за намаление на броя на млечните ферми се обръща и броят им се увеличава с 22,3% на годишна база до около 18 000 стопанства.
Нараства броят на всички категории ферми, включително и най-малките с 1-2 крави, които се увеличават с 31,8%.
Това се счита за временно явление, провокирано от пандемията, в резултат на което имаше миграция от градовете към селата и дребното земеделие.