IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционен полъх от Исландия със силата на гейзер

България бе посочена като център за развитие на исландската инвестиционна дейност в региона

15:02 | 10.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционен полъх от Исландия със силата на гейзер

Исландия е най-известна с гейзерите и топлите си извори. В последната година голяма част от българите я асоциират още с футболните им национали, които ни създадоха доста главоболия в мача на 7 септември. Меломаните пък знаят, че Бьорк е исландка.

Все повече българи обаче ще научават, че Исландия вече е голям инвеститор в България. Доскоро бе само фармацевтиката – една от най-големите исландски компании, Actavis, притежава три от най-големите фармацевтични заводи у нас – в Дупница, Разград и Троян.

През миналата година се прокраднаха слухове, че основният собственик на Actavis – милиардерът Тор Бьорголфсон, има участие в компанията, която купи мажоритарния пакет от БТК. Слуховете се оказаха истина. Самият Бьорголфсон посети България няколко пъти през последната година и дори участва в два-три инвестиционни форума.

През тази година се прокрадна още един слух, че чужд инвеститор ще купи дял от Стопанска и инвестиционна банка. И този слух се превърна в истина – през юли инвестиционният фонд Novator International Ltd. депозира в БНБ заявление за издаване на разрешение за придобиване на до 34 на сто от капитала на СИБАНК.

На 8 септември от банката съобщиха, че договорът за придобиване на 34% от банката вече е подписан между акционерите на СИБАНК и Новатор България Холдинг, компания, собственост на Тор Бьорголфсон. Изпълнението на договора и прехвърлянето на акциите ще станат факт след получаване на необходимите разрешения от регулаторните органи.

Последната (засега) исландска придобивка бе анонсирана на 9 септември, когато от познатата Actavis обявиха, че е постигната договореност да се придобие дистрибуторът на лекарства Хигия АД, като се чакат разрешенията на Комисията за защита на конкуренцията.

И всичко това се случи като на шега в рамките на няколко дни. Дни, в които националният ни отбор победи този на Исландия, в които президентът на северната страна Улафур Рагнар Гримсън се срещна с нашите висши държавници, а Тор Бьорголфсон успя да го заведе и до банката, от която скоро ще притежава дял официално.

Полъхът от север най-вероятно няма да остане само полъх и скоро може да придобие силата на изригващ гейзер. По време на посещението на президента на Исландия бе обявено, че страната има интереси за още инвестиции у нас. България бе посочена като център за развитие на исландската инвестиционна дейност в региона.

В един момент исландците може да решат, че вече им е много студено в тяхната страна, и да започнат да инвестират в недвижими имоти у нас, така както направиха британците.

Интересно е обаче защо Българска агенция за инвестиции не е отбелязала Исландия като голям инвеститор в своята статистика. Според данните на агенцията за инвестициите в страната ни от 1992 г. до юни 2005 г., най-много инвестиции са дошли от Австрия - 1,86 млрд. долара, на 32-о място е Корея с 3,7 млн. долара, а между тях Исландия не фигурира. Според статистиката на БНБ инвестициите от Исландия в България между 1999 и 2004 г. са 0,6 млн. евро.

Вероятно обявените големи исландски инвестиции или са направени чрез регистрирани в други държави компании, или не са исландски, или пък въобще не са големи.

Защото гейзерите се появяват понякога изненадващо, но също така изненадващо могат да се скрият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още