IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половин милиард лева се вливат в пенсионните фондове през 2007 г.

През същата година нетните активи на пенсионните дружества се очаква да достигнат 2 млрд. лв. или 5% от очаквания размер на БВП

10:50 | 30.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Половин милиард лева се вливат в пенсионните фондове през 2007 г.

Общо половин милиард лева ще са постъпленията в българските пенсионни фондове през 2007 г. - годината на очакваното влизане на страната ни в Европейския съюз. През същата година нетните активи на пенсионните дружества се очаква да достигнат 2 млрд. лв. или 5% от очаквания размер на БВП. Това са основните изводи от изследването на пенсионния пазар и осигурителния модел в България, извършено от Агенция за финансови анализи.

По данни на Комисията за финансова надзор към първото полугодие на 2005 г. пенсионните фондове у нас управляват 940 млн. лв. на 2.85 млн. свои членове. Средно на един българин, осигуряващ се в пенсионен фонд, се падат по 330 лв. При различните фондове обаче тези суми силно варират и са между 163 лв. и 1282 лв. През 2007 г. обаче пенсионните фондове ще управляват средно по 875 лв. на осигуряващ за допълнителна пенсия българин.

Българският пенсионен модел

Според българския пенсионен модел у нас има три стълба на пенсионното осигуряване. Първият е държавното обществено осигуряване, където парите се събират на принципа плащане от страна на работещия и изплащане на натрупаните средства под формата на пенсии на лицата, достигнали пенсионна възраст. С други думи при този стълб липсва времеви отрязък, през който парите да се инвестират и от тях да се получи доходност.

Другите два стълба се опират на капиталовия принцип, според който първоначално се натрупват пари по индивидуалната партида на всеки член, инвестират се, получава се доходност и едва тогава и вече умножени те се отпускат под формата на пенсия.

Вторият стълб включва в себе си два вида фонда – универсални и професионални. В първите се осигуряват всички работещи българи, които са родени след 31 декември 1959 г.

В професионалните фондове се осигуряват българи, които работят във вредни условия на труд.

Тези два фонда са задължителни и отчисленията от тях се правят служебно от работната заплата, превеждат се на Националния осигурителен институт, който в последствие ги прехвърля на пенсионните фондове.

Третият стълб включва доброволните фондове, в които работещите се осигуряват на доброволен принцип за трета пенсия.

Факти и прогнози за пенсионния пазар в България

През 2004 г. постъпленията от осигурителни вноски в пенсионните фондове достигнаха 252 млн. лв. За първото полугодие на 2005 г. във фондовете са се влели нови 141 млн. лв. Прогнозите са, че през второто полугодие пенсионните дружества ще получат допълнителни около 160 млн. лв. под формата на осигурителни вноски. Така за цялата 2005 г. ресурсът, който ще получат фондовете, ще достигне 300 млн. лв., което е с 20% повече в сравнение с 2004 г. Управляваните от осигурителните компании активи ще достигнат 1.1 млрд. лв.

През 2006 г. прогнозите са осигурителните вноски да нараснат на 400 млн. лв., а управляваните активи от пенсионните дружества да достигнат 1.5 млрд. лв. В годината, в която се очаква България да влезе в Европейския съюз, постъпленията се оценяват на половин милиард лева, при което ресурсът, акумулиран от пенсионната индустрия в България, ще бъде в размер на 2 млрд. лв. или 5% от прогнозния БВП.

Прогнозите до 2010 г. сочат, че в пенсионните фондове ще се осигуряват между 3.5 млн. и 4 млн. българи, а активите ще бъдат 3.5 млрд. лв.

Проблеми пред пенсионната индустрия

Като най-сериозен проблем на сегашното време се оценяват готвените промени в данъчните закони в България. В тях се предвижда да се ограничават данъчните преференции, които се ползват при инвестиране на средства във фондове. Според огласените преди изборите проекти от следващата година гражданите ще могат да инвестират в пенсионни фондове и застрахователни компании общо до 50 лв. месечно и 600 лв. годишно, които да им се приспадат от данъчната основа.

Според сега действащите данъчни преференции до 10% от дохода на гражданите могат да се инвестират по този начин, без да се облагат с данък. Друг съществен проблем е размерът на вноската към универсалните фондове, която в момента е 3 на сто. Пенсионните дружества настояват още през 2008 г. тя да се увеличи плавно до 7 на сто.

От това как ще бъдат решени тези основни проблеми пред пенсионната индустрия ще зависи и какъв ще бъде интересът към този вид дългосрочно спестяване, а от там и какъв ще бъде реалният размер на акумулираните във осигурителните фондове активи. Не без значение е и политическият фактор. До този момент от новото управляващо мнозинство не са излъчили ясен сигнал, че имат намерение да променят пенсионния модел в България. Това е добър сигнал за бизнеса.

Пенсионните компании в България

На българския пенсионен пазар към настоящия момент действат осем осигурителни компании. Това са “Доверие”, “Алианц България”, “ЦКБ-Сила”, “ДЗИ”, “Ай Ен Джи”, “ДСК-Родина”, “Съгласие”, и “Лукойл- Гарант”. Пет от тях разполагат пряко или косвено с чуждестранни акционери като това са “Доверие”, “ДСК-Родина”, “Алианц България”, “Ай Ен Джи” и “Лукойл-Гарант”. На този етап не се очаква сериозна консолидационна вълна на пенсионния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още