IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 460% са поскъпнали акциите на Албена инвест за година

Албена инвест холдинг АД е правоприемник на бившия приватизационен фонд Албена Инвест. Основната дейност на холдинга включва придобиването и продажбата на акции, облигации и дялове, управлението на краткосрочни и дългосрочни инвестиции, оценка на активи и

10:07 | 01.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
С 460% са поскъпнали акциите на Албена инвест за година
Поради нарасналия интерес към акциите на холдинговите дружества и включването на някои от тях в новия борсов индекс BG40 в продължение на няколко дни Investor.bg представя с кратки профили 13-те холдинга, включени в него.

Албена инвест холдинг АД е правоприемник на бившия приватизационен фонд Албена Инвест. Основната дейност на холдинга включва придобиването и продажбата на акции, облигации и дялове, управлението на краткосрочни и дългосрочни инвестиции, оценка на активи и инвестиции, както и предоставяне и преструктуриране на финансиране за стратегическите съучастия в групата.

Акционерният капитал на Албена инвест холдинг АД е на стойност 5.5 млн. лв., разпределен в също толкова броя обикновени акции с номинал 1 лев. Главен акционер в холдинга е Албена АД, като притежава 44.70% от капитала на дружеството.

Понастоящем 64.09% от портфейла е вложен в туристически дружества - Албена, Соколец-Боровец, Хемустурист-Габрово и Родина турист-София. Другите инвестиции на холдинга са в областта на машиностроенето, мебелната и текстилната промишленост, строителството и др.

Тенденцията през последната година холдингите да развиват главно дъщерните си дружества се наблюдава и при Албена инвест. По този начин част от финансовите ресурси на групата бяха насочени за оборотно кредитиране на текущата дейност и финансирането на нови инвестиционни проекти за технологичното обновяване и внедряване на нови производства.

Основна схема за финансирането на инвестиционните разходи на дружествата е първоначално финансиране от страна на Албена инвест холдинг и последващо рефинансиране от търговски банки.

За миналата година съотношението на собствените и привлечените средства в направените инвестиции е около 40/60.

За последните няколко години в едно от най-големите транспортни предприятия в страната - Албена автотранс, бяха вложени около 3.5 млн. лв., а инвестициите за 2004 г. бяха около 550 хил. лв. Средствата се използват главно за обновяване на автобусния парк на дружеството.

За 2004 г. Албена инвест холдинг отчете нетна печалба от 1,58 млн. лв., което представлява увеличение от 43% спрямо предходната година. За сравнение, през 2003 г. консолидираната печалба на дружествата от групата на Албена инвест холдинг е 1,1 млн. лв.

Дъщерните дружества на холдинга отчитат 9,4% ръст на нетните приходи от продажби до 25 млн. лв. за 2004 г. спрямо 22,8 млн. лв. за 2003 г. Все още обаче консолидираните приходи на Албена инвест холдинг са по-ниски от 2001 г., когато са били 28,2 млн. лв.

За последните 12 месеца цената на книжата на холдинга се е повишила с 463.5%, което прави пазарната капитализация на холдинга от 96.3 млн. лв. по данни от вчера.

Теодор Минчев

Свързани компании:

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още