IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Петрол се увеличи 18.87 пъти през 2003 г.

Ръстът на цените на акциите на Петрол през 2003 г. повиши и коефициента цена/нетна печалба до 85.8

13:06 | 22.12.03 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на Петрол се увеличи 18.87 пъти през 2003 г.
Изтичащата година донесе нови рекорди на БФБ-София

Investor.bg, специално за в. ПАРИ

От началото на 2003 г. акциите на Петрол поскъпнаха 18.87 пъти, а пазарната капитализация на петролния дистрибутор от 439 млн. лв. стана най-голямата сред дружествата, листвани на БФБ-София, оставяйки далеч назад БТ холдинг, ЛУКойл-Нефтохим и Софарма. Само през миналата седмица акциите на дружеството поскъпнаха с 11.5% спрямо последната сделка в петък, която се сключи при цена 4.02 лв. за акция.

Ръстът на цените на акциите на Петрол през 2003 г. повиши и коефициента цена/нетна печалба до 85.8. Цифрата е изчислена на база печалбата на дружеството през деветмесечието на 2003 г. За сравнение при Софарма коефициентът е 14, при Албена - 7.2, при Благоевград БТ - 5.75, при ЛУКойл-Нефтохим Бургас АД - 4.77. Сумарният коефициент цена/печалба на акциите, съставящи унгарския индекс BUX, e 12.5, а коефициентът цена/печалба на акциите, включени в индекса Dow Jones industrial, е около 35. По-високият коефициент/цена при акциите на Петрол се дължи до голяма степен на по-ниската печалба поради големите инвестиции, извършвани от дружеството. Нетните приходи от продажби на Петрол АД през деветмесечието на 2003 г. са 260 млн. лв., нетната печалба е 5.06 млн. лв., а печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 14.3 млн. лв. през същия период.

235 лв. е печалбата на акция за инвестиралите в Петрол през 1996 г. Близо 5 хил. лв. от бонова книжка са спечелили инвестиралите в книжа на компанията по време на първата вълна на масовата приватизация през 1995/1996 г. Тогава с 25 хил. инвестиционни лв. можеше да се купят около 20 акции, срещу които през тази година бяха раздадени още по 57 безплатни книжа за всяка стара. През миналата седмица акциите на Петрол достигнаха нов рекорд от 4.08 лв. за брой, което прави около 4.7 хил. лв. за бонова книжка, инвестирана в книжа на дружеството през 1996/1997 г. Книжата на Петрол се оказват най-печелившото вложение от първата вълна на масовата приватизация. На второ място такива са акциите на Благоевград БТ и София БТ, които носят по около 180 лв. на акция, следвани от книжата на БТ холдинг с 33 лв. Значителна би била и печалбата от инвестиция в акциите на Софарма, като дори акционерите, пропуснали да запишат полагащите им се книжа от увеличението през 2001 г., печелят по 35 лв. на акция от покупката на книжа от Софарма през 1996/1997 г.

През изминалата седмица оборотът с акции на Петрол достигна 9.1 млн. лв., като един от печелившите от високия оборот е БФБ-София, която ще получи 18.1 хил. лв. приходи от комисиони. Основната част от пазарните участници не успяха да се възползват от поскъпването на Петрол в последната година, тъй като то беше толкова бързо и силно, че изненада почти всички. Липсваше и фундаментален анализ, който да подкрепя рязкото поскъпване на акциите на дружеството, след като в последните 3 години нетните приходи от продажби и нетната печалба намаляваха. В последните месеци обаче от ръководството на компанията съобщиха за интерес към акциите на Петрол от чужди портфейлни инвеститори. Имаше спекуланти, които поеха риска и купуваха при постоянно покачващите се цени, оказали се изключително ниски, както се видя впоследствие. Купувачите на акциите от компанията инвестираха основно чрез Евробанк, която е свързано лице с Петрол АД.

На 4 август 1999 г. 51% от Петрол АД бяха продадени на Международен консорциум България за 52 млн. долара. Според Интернет страницата на БФБ-София основен акционер в Петрол АД е Нафтекс България холдинг с дял от 92.92%. Това е наследникът на Международен консорциум България, закупил 51% от Петрол през 1999 г. С 57.75% дял в Нафтекс България холдинг е австриецът Фридрих Цауфал, показва меморандумът на компанията.

През 2003 г. акциите на Петрол станаха известни и с още няколко събития, сред които беше преместването им на по-престижния Официален пазар на БФБ-София, където акциите на петролния дистрибутор се търгуват от 8 декември. Дотогава дружеството бе листвано на Неофициален пазар, където изискванията към разкриването на информация, печалбата, ликвидността и free float /акции извън мажоритарния собственик/ са по-ниски. Именно поради по-високите изисквания чуждите инвеститори обикновено по-лесно проявяват интерес към дружества, листвани на Официален пазар. На 5 септември акционерите на Петрол АД гласуваха дружеството да купи Нафтекс Петрол АД-Варна за 100.97 млн. лв. Продавач е мажоритарният собственик на Петрол АД - Нафтекс България холдинг. Петрол стана известно и с приемането на бизнесплан за издаване на облигации, който предвижда годишна продажба на облигации в размер до 25 млн. лв. На 20 ноември 2003 г. компанията издаде първите си облигации за 15 млн. лв. номинал. В близките месеци предстои издаването на облигации за 10 млн. лв. Параметрите на първата облигационна емисия са срок от 5 г. и годишна лихва от 8.375%, платима на шестмесечие. Емисионната стойност на облигация с номинал 1000 лв. беше 999.8 лв.

През октомври акционерите на Футболен клуб Нафтекс, в който Петрол АД притежава 34% от капитала, взеха решение клубът да стане публично дружество, с което Нафтекс ще стане първият спортен клуб в България, чиито акции се търгуват на борса.

Акционерите на Петрол АД не получиха дивидент за 2002 г., но на последното годишно общо събрание председателят на надзорния съвет на Петрол Митко Събев заяви, че през следващите години дружеството ще разпределя 20% от печалбата си като дивидент.

Над 2 млн. евро са инвестициите на Петрол АД през 2003 г. в сателитна комуникационна мрежа. Чрез нея ще бъдат свързани 442-те бензиностанции на Петрол. Така ще се отчита всяка трансакция, наличността на гориво и стоки и ще се осъществява контрол и координация на обектите в цялата страна. Сателитната мрежа ще обслужва и терминалите на картовия оператор Транскарт. Устройствата ще бъдат инсталирани в бензиностанциите на Петрол, клоновете на Евробанк и много търговски вериги.

Петрол АД има дългосрочно споразумение с ЛУКойл-Нефтохим Бургас за закупуване на горива от рафинерията. Петрол изгради и 25 бензиностанции, които вече носят логото на ЛУКойл.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 09.08.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още