Най-засегнати от болести на сърцето, от затлъстяване и пр. са хората на предпенсионна и пенсионна възраст. Те също не са сред потребителите на храните, които МЗ иска да ограничи. Ако малоимотните домакинства и възрастните граждани на България консумират повече сол, захар и може би мазнини, това е или от заместителите или от произведената в домакинствата зимнина, допълват анализаторите.
Те смятат, че планираните 200 млн. лв. бюджетен приход са имали за цел да покрият очаквания дефицит в НЗОК.
Бизнесът с производство и търговия на храни и напитки не е консултиран. Въпреки оптимизма, новият данък ще свие оборота на фирмите, добавената стойност в тях, брутните печалби и разходите за труд (фондът работна заплата), броят на заетите лица и съответно потреблението на работниците в тях. И това ще се случи по веригата на добавената стойност – при доставчиците, промишлените потребители, търговците и обслужващия обложените предприятия бизнес.
Ако целта е да се съберат 150 млн. лв. приходи при 3% данък, продажбите на тези новооблагани храни и напитки трябва да са 5 млрд. лева. Но те според НСИ са около 2 млрд. лв. на година, се изтъква в доклада. Авторите му прогнозират още загуба на хиляди работни места.
Храненето се консултира индивидуално
Данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне със затлъстяването в България, смята и доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на асоциацията за борба със затлъстяването.
В изявление на диетолога до медиите се казва, че опитите да се подходи към проблема със затлъстяването единствено чрез фокусиране само върху някои съставки или групи храни и напитки няма да доведе до успешни резултати.
В становището си доц. д-р Ханджиев посочва, че препоръката или забраната на дадени хранителни продукти трябва да става на базата на индивидуалното здравословно състояние, възрастта и двигателната култура. Той смята, че терминът „вредни храни“ не може да обхване хранителните нужди на различни групи потребители.
Всеки продукт или съставка, които са одобрени за употреба в Европейския съюз, могат да се консумират като част от балансиран хранителен режим. В това отношение, няма вредни продукти, а по-скоро нездравословни хранителни режими, допълва специалистът.
„Към момента няма проучване, в което научно да се доказва, че консумацията на определени храни и напитки самостоятелно води до затлъстяване или диабет“, споделя в становището си той. Ханджиев се фокусира върху важността на профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, но чуждестранният опит за въвеждане на подобен данък, сочи, че той не е повлиял върху нивата на затлъстяване, се казва в съобщението му.
Специалистът определя като водещи в борбата с наднорменото тегло информационните кампании, насочени към родителите, които имат основна роля при формиране на хранителните навици на техните деца.
преди 9 години оо да Е-тата са много вредни, а от скоро почнаха да слагат и диводореден монооксид, който също е вреден.... ти знаеш ли зад всяко Е какво стои ? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години По-лесно ще е да има етикети да полезни храни, щото я останаха 10% я не.Така де, да не се хапи хартията! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Облагането на вредните храни само ще ги вкара в сивата икономика, като цигарите и алкохола :) те и без това са евтини и за това се продават... ама е много доходно за чиновниците - още един канал за подкупи .... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Да, няма, но е стъпка в правилната посока. Като при тютюна и алкохола. Вредните неща трябва да са все по-скъпи ако всички в държавата искат здравното им осигуряване да покрива повече неща. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години На кого му пука за здравето на българина? Сталинка ни успокоява, че и да изпукаме до крак, отвън ще попълнят "генофонда". Ако ги интересуваше здравето на "мат'рияла", щяха да намалят грабежите в системата на здравеопазването. Но такова нещо няма и няма да има. Управлява ни банда. Помнете това. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години ...ако говорим за добра храна то трябва да споменем и за спазването на стандарти от производителите.Тук масово се злоупотребява с доверието на клиента и му се предлагат "добре опаковани буклуци".Във всяко едно производство се увеличават добавките с Е-та ,а това прави самата храната нездравословна! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Държавата се чуди как за запълва огромния дефицит на ултра-скъпата социална система у нас. У нас 50-60% от бюджета се ползва за заплати в държавния сектор/помощи/пенсии/социално здравеопазване и реално всички приходи от ДДС отиват или за плащане на външния дълг или за плащане на пенсии и помощи. При такова положение единственото решение е премахване на поне 90% от социалните схеми, които са една огромна схема на Понци да си го кажем правата. Многократно е доказвано, че система, в която всеки живее на сметката на колектива е обречена и колапсът и е неизбежен. Правителството трябва да намалява разходите помощи и социално здравеопазване, а не да чуди кой данък да вдига, защото тази лъжа "вредни храни" за мен е само едно извинение. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Точно, ако хората у нас можеха да си позволят да си купуват добри храни, предполагам че просто щяха да го правят в голямата си част. Отделно, защо държавата преди да въвежда подобни наказателни данъци не погледне и не контролира производителите на храни у нас какво аджеба слагат в произвежданите храни? Имате ли идея какво има в кренвиршите с които се хранят децата ни и във вафлите? Държавата не просто да слага наказателен данък, а директно да контролира и да забрани кренвиршите от нокти на кокошки и смлени пилешки остатъци и други неща от които на човек може да му се заповръща. Да се забрани, а не да се кара народа да плаща още пари за лукса да яде вредни ***. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Защо първо не намалят ДДС-то за храните у нас, да е по-ниско, такак както е по белия свят? Само не казвайте че няма ли сме били административен капацитет, другите как имат?Ако се намали ДДС-то за храните, хората ще могат да си позволят да избират по-качествени храни за трапезата си и няма да се хвърлят на най-поевтинените и вредни храни, както става в момента. С нашите български доходи масовия човек трудно може да избира добри храни, още повече че има 20% ДДС. Разбира се, данък вредни храни също може да помогне, но той е втора и последваща мярка, преди това трябва да се помогне на народа да може да си позволи добри и не-вредни храни. отговор Сигнализирай за неуместен коментар