IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите остават предпазливи за наемане на служители до септември

21% от мениджърите планират да увеличат персонала си през третото тримесечие на 2015 г. според проучване на Manpower

09:48 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шивашка фабрика в град Гоце Делчев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Шивашка фабрика в град Гоце Делчев. Снимка: Архив Ройтерс

Българските работодатели очакват наемането на нов персонал да продължи с предпазливо оптимистично темпо през третото тримесечие на 2015 г. В сравнение със същия период на миналата година резултатите се подобряват с 2%.

Обзорното проучване на Manpower за заетостта е на база отговори от 751 работодатели от компании, работещи на българския пазар. Те са запитани дали имат намерения да наемат нов персонал или да намаляват своята работна сила през следващото тримесечие.

21% от българските работодатели планират да увеличат своя персонал през третото тримесечие на 2015 г., като само 5% от тях имат намерения да намалят персонала си. След коригиране на сезонен принцип прогнозата за заетостта в България е +10%. Работодатели от девет от десетте сектора планират да наемат нов персонал, сочи проучването.

Работодателите в сектора на Електричество, Вода и Газ очакват темпото на наемане леко да се подобри в сравнение с миналото тримесечие, но въпреки това споделят единствените за България отрицателни прогнози за третото тримесечие.

Работодателите от всички пет региона планират да наемат персонал

Работодателите от всички пет региона – Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна, участвали в обзорното проучване на ManpowerGroup за заетостта, съобщават позитивни планове за наемане. Най-оптимистични са тези от Пловдив, с прогноза от +15%. Точно след тях, с малка разлика, са тези от София, предвиждайки +13%, следвани от Русе с +7%. Работодателите от Варна предвиждат прогноза от +4%. На последно място, но все пак с положителни прогнози, са работодателите от Бургас с +3%. Резултатите на Бургас, Пловдив и София се увеличават в сравнение с второто тримесечие на 2015 г., докато резултатите на Русе и Варна намаляват.

Най-оптимистични за наемане - от Финанси, Застраховане, Недвижими имоти и Бизнес услуги

Най-оптимистични планове за наемане през третото тримесечие на 2015 г. са отчетени от работодателите от секторите на Производството и на Финанси, Застраховане, Недвижими имоти и Бизнес услуги, със съответните прогнози от +18% и +16%.

Прогнозата за Минното дело драстично се увеличава с прогноза от 13%, в сравнение с второто тримесечие от тази година и 15% в сравнение със същия период миналата година. Това са най-оптимистичните резултати от началото на обзорното проучване през 2011 г.

Темпото за наемане в сектора на Транспорт, Складове и Комуникации остава стабилно, като намалява, но работодателите в сектора споделят за позитивни планове за наемане с прогноза от +11%.

Работодателите от сектора на Ресторантьорството и Хотелиерството също очакват позитивно темпо на наемане по време на подготовката за натоварения летен сезон, с прогноза от +8%.

В Публичния и Социален сектор предвиждат +7% планове за наемане през третото тримесечие на 2015 г. Прогнозата на сектора остава стабилна от началото на обзорното проучване през 2011 г.

Мениджърите от сектора на Строителството съобщават скромни планове за наемане с прогноза от +6%, която е с 6 процентни пункта по-слаба от второто тримесечие на 2015 г. Работодателите в сектора на Земеделие, Гори, Лов и Риболов споделят прогноза от +4%. Прогнозата е по-слаба с 1 процентен пункт в сравнение с второто тримесечие на 2015 г. и с 6 процентни пункта по-слаба, в сравнение със същия период на миналата година.

Единствената отрицателна прогноза е от сектора на Електричество, Вода и Газ. Работодателите от сектора съобщават за прогноза от -1%, която все пак се подобрява с 3 процентни пункта в сравнение с второто тримесечие.

„Това тримесечие наблюдаваме по-високи инвестиции в сектора на Строителството. 7,7% е ръстът на започнати строежи на сгради в България през първите месеци на тази година. Само за първите няколко месеца от годината 965 сгради са започнати. Този процент е подкрепен и от големия наплив за саниране тази година.  Бизнесът на спомагателните производства за автомобилостроенето, също се развива, като повече от 45 фирми в сектора, които аутсорсват дейността си в България, се развиват интензивно и разширяват своите производствени съоръжения,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

„Българската инфрастуктура бавно се възстановява и навлиза в релсите на Европейския съюз (ЕС), със значителна подкрепа от оперативни програми на ЕС, като пример за това, е строежът на новото метро или това, че 39 града в България ще получат 840 милиона евро за подобряване на енергийната ефективност в сградите и за развитие на публичния транспорт,” добави Надя Василева.

Компании, от всички големини, са готови да наемат, но най-оптимистични планове имат тези в големите компании, с прогноза от +19%. Следвани са от тези в средните предприятие, където работодателите споделят прогноза от +14%. Работодателите от малките и микро компаниите споделят съответните прогнози от +7% и +4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още