IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК предлага да бъдат преразгледани глобите за търговци на скрап

Комисията разгледа иск на Българската асоциация по рециклиране за оценка на Закона за отпадъците

10:12 | 16.03.15 г.
<p>
	Служител на рециклираща компания на площадка за оползотворяване на отпадъци. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител на рециклираща компания на площадка за оползотворяване на отпадъци. Снимка: архив Ройтерс

КЗК счита, че разпоредбите за банковата гаранция могат да се окажат бариера за навлизане на този пазар. Това може да доведе до висока концентрация и наличието на предприятия с голям пазарен дял, което е предпоставка за злоупотреба с господстващо положение. Като допълнителен ограничителен фактор за конкуренцията КЗК отчита и обстоятелството, че предоставянето на гаранция става на териториален принцип.

КЗК счита, че изискването за предоставяне на банкова гаранция следва да бъде преразгледано и размерът на самата гаранция не следва да е прекалено висок, а да е съобразен с обстоятелството, че дейността по третиране на отпадъци изисква сериозни инвестиции.

За безкасовото плащане при сделки с метали КЗК предлага на органите, разполагащи със законодателна инициатива, да предприемат мерки за изменение ЗУО, като се предостави възможност за плащане в брой по сделки с ОЧЦМ с битов характер, предадени от физически лица, до определен лимит за определен период от време.

По отношение на глобите Комисията припомня, че ЗУО предвижда имуществени санкции в размер от 30 000 до 100 000 лв. за извършване на дейности с ОЧЦМ без разрешение; приемане на ОЧЦМ от юридическо лице или едноличен търговец без сертификат за произход или без договор и други нарушения. При повторно нарушение глобите са от 60 000 до 200 000 лв.

Комисията предлага законодателят  да преразгледа санкциите като прецени дали те съответстват на вида и тежестта на нарушението и не са прекомерно високи. Едновременно с това, КЗК предлага да бъдат приети ясни, непротиворечиви и недискриминационни критерии, въз основа на които да се определя размерът на имуществената санкция във всеки конкретен случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още