IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден износ на царевица очакват агроспециалисти

Износът на слънчоглед ще се активизира, се казва в анализ на Министерството на земеделието

09:42 | 06.01.15 г.
Рекорден износ на царевица очакват агроспециалисти

Пазарът на слънчоглед

Засетите площи със слънчоглед за реколта 2014 са 7,949 млн. дка, с близо 6% повече от същия период на предходната година. Продукцията е прибрана при 99,6% от площите, според оперативни данни на агроминистерството към 11.12.2014 г.

Спрямо същия период на предходната година реколтираните площи се увеличават с близо 5%. При средния добив също има ръст от около 3 на сто.

Така според анализаторите към 11.12.2014 г. производството на слънчоглед от реколта 2014 нараства с 8% на годишна база до 1,9 млн. тона. След окончателно отчитане на жътвената кампания, се прогнозира то да достигне близо 2 млн. тона.

Общото потребление на зърнената култура през пазарната 2014/15 се прогнозира да нарасне с около 16% на годишна база и да достигне около 2,009 млн. тона, като се очаква ръст както при употребата за производство на масло, така и при износа.

По информация на Сдружението на производителите на растителни масла през последните две години растат потребностите от слънчоглед за нуждите на маслодайната индустрия. Тази тенденция се очаква да продължи и през настоящия сезон, като за преработка в слънчогледово масло се прогнозира да бъдат използвани около 700 хил. т маслодаен слънчоглед – с около 22% повече спрямо предходната пазарна година.

След като през 2014 г. България стана най-големият износител на слънчогледово семе в света, сега в анализа се отчита, че през изминалата 2013/14 маркетингова година общият износ на слънчоглед бележи ръст от 15% в сравнение с предходната година до 1,045 млн. тона (по предварителни данни на НСИ). Основен фактор за това е рекордно високото производство от реколта 2013.

Сега производителите чакат евентуален ръст на международните котировки, но експертите прогнозират предвид запасите и разходите за съхранение износът да се активизира и до края на пазарната 2014/15 година изнесените количества да достигнат около 1,2 млн. тона.

Поради високото предлагане на слънчоглед в страната за втора поредна година маркетинговата 2014/15 година се очаква да приключи със сравнително големи крайни наличности от около 268 хил. тона.

Цени на слънчогледа

Средната изкупна цена на слънчогледа за периода септември – ноември 2014 г. е с около 3% по-висока спрямо същия период на предходната маркетингова година. Настоящият сезон стартира при средна изкупна цена за септември 2014 г. от 512 лв./тон, с около 13% по-ниска спрямо предходния месец, но все пак с 4% над нивото отпреди една година. През октомври средната изкупна цена остава без промяна, а през следващите два месеца се отчита постепенно покачване до средно 551 лв./тон за ноември и 608 лв./тон към средата на декември, което отразява тенденцията на световните пазари.

По предварителни данни на НСИ в началото на маркетинговата 2014/15 година експортните цени на слънчоглед до българско черноморско пристанище се понижават от средно 507 долара/т за септември до средно 390 долара/т за октомври 2014 г.

Докато през септември цената все още е малко над нивото отпреди година (с 3 долара/тон), през октомври тя вече е с 13% по-ниска на годишна база. Така българските износни цени се доближават максимално до международните котировки, след като през голяма част от изминалата 2013/14 година ги надхвърляха.

Като цяло, от началото на настоящия пазарен сезон експортните цени на слънчогледа на международните пазари се движат малко под нивата отпреди една година, под влияние на очакваното рекордно високо предлагане на маслодайни семена в световен мащаб (основно в резултат от значително нарастване на производството на соя).

Средно за периода септември – ноември 2014 г. цените на слънчогледа в САЩ, Украйна, Аржентина и Ротердам бележат спад с между 7 и 14% на годишна база, като най-съществено е понижението на украинските експортни цени. През ноември се наблюдава известно покачване на котировките, но стойностите остават под миналогодишните нива.

През следващите няколко месеца може да се очаква цените на слънчогледа на международните пазари да бъдат подкрепени от прогнозите за намаление на световното производство на слънчоглед през маркетинговата 2014/15.

Все пак котировките вероятно ще продължат да се движат съществено под високите нива от сезон 2012/13, тъй като глобалното предлагане на слънчоглед се предвижда да остане на сравнително високо за последните години ниво, а общото предлагане на маслодайни семена - дори да надхвърли миналогодишния рекорд, предвиждат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още