IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът, който говори със сектора на някакъв странен език

Популистките решения на ДКЕВР водят до загуби в цялата енергийна система, пише в свой анализ икономистът от ИПИ Калоян Стайков

17:01 | 18.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Докато много хора роптаят срещу квалификацията на държавата като лош стопанин/регулатор, управляващите продължават да потвърждават това виждане, пише в свой коментар експертът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Икономистът се позовава на публикувания отчет за финансовото състояние на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

На първо четене се вижда, че финансовият резултат на дружеството – нетна загуба от 4,6 млн. лева, е по-добър в сравнение с предходната година, когато нетната загуба е 38,2 млн. лева. Подобрението обаче не се дължи на по-високите приходи, а на по-ниските разходи през годината.

Най-голям принос в това отношение имат разходите за разполагаемост, тъй като от началото на ценовия период 2013-2014 година (1 юли 2013 година - 30 юни 2014 година) цените за разполагаемост на почти всички производители бяха намалени.

Това обаче едва ли е единствената причина, тъй като задълженията на дружеството към свързани лица се увеличават с 28,6 млн. лева, а търговските задължения - с 32,2 млн. лева. .Данните показват още, че задълженията за други данъци се увеличават с 3,9 млн. лева.

"С други думи разходите на дружеството за счетоводната година намаляват, докато тези му задължения се увеличават с 64,7 млн. лева. Ако ги прибавим към текущите разходи на дружеството, излиза, че представянето на ЕСО през 2013 г. е значително по-лошо в сравнение с предходната година", коментира Стайков.

От междинния шестмесечен отчет на дружеството за първото полугодие на 2013 г. се вижда, че няма голямо разминаване между финансовите резултати със същия период на предходната година.

Приходите са с близо 15 млн. лева по-ниски, а нетната загуба – с близо 1,3 млн. лева по-висока. Това означава, че огромната разлика във финансовото състояние на ЕСО през 2013 г. в сравнение с предходната година е концентрирана изцяло във втората половина на годината.

Това не е изненадващо тъй като именно в средата на годината (от началото на ценовия период 2013-2014 г.) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали таксата за достъп, която дружеството събира, от 6,48 лева/МВтч на 2,76 лева/МВтч, което е понижение от 57,4%.

Заедно с това бяха понижени и т.нар. "цветни добавки" към таксата за пренос, което стимулира износа и цялостния товар на мрежата, но е необходимо около двойно увеличение на товара, за да се компенсира загубата на приходи, което е невъзможно.

Ситуацията през първото тримесечие на 2014 година е още по-притеснителна, тъй като в края на 2013 година регулаторът намалява и таксата за пренос от 9,71 лева/МВтч на 4,15 лева/МВтч или с 57,2%.  Така за трите месеца на 2014 година приходите възлизат на 93,7 млн. лева в сравнение със 122 млн. лева. за същия период на предходната година, което е спад от близо 25%.

Резултатът не е изненадващ – нетна загуба от 13,4 млн. лева през първата четвърт на 2014 година в сравнение с печалба от 29,8 млн. лева за същия период на предходната година. Към тази загуба трябва да се прибави и ръстът на задълженията към свързани лица – 16,8 млн. лева и на други задължения - 37,8 млн. лева. На този фон намалението на търговските задължения с около 2 млн. лева е малко успокоение.

По този начин управляващи нагледно демонстрират как се фалира държавно дружество, което в същото време е и естествен монополист, тъй като е собственик на електропреносната мрежа на високо напрежение.

Популистките регулаторни решения от 2013 г. водят до сериозни загуби както за ЕСО, така и за цялата система. В същото време липсва ясен механизъм, а и перспектива, за финансовото балансиране на системата, което води до регулаторен вакуум, в който нито държавните, нито частните компании могат да работят добре.

Това, което се случва в сектора, показва недвусмислено, че управляващите продължават да отричат фундаментални икономически зависимости и вярват, че фиксирането на цените може да доведе до нещо добро. Всъщност ефектът ще е същият, като да държат топка под вода, която се надува – рано или късно тя ще изскочи с непредвидими последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
s.fortunov
преди 10 години
Какво общо имат ЕРП -тата с печалбата или загубата на държавното ЕСО.Какво общо има предишното правителсво(когато ЕСО е на печалба) със сегашнитезагуби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
И линчуване на червеноармейския енергиен монопол в българската енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
И линчуване на червеноармейския енергиен монопол в българската енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Като спрат да плащат на енергийната мафия, всички ще сме на печалба! :)Така че сами си изберете:1. Единен енергиен пазар с Европа.или2. Намаляване на цените за населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 18
aldy
преди 10 години
Заради ДКЕВР ли ОНОВА недоразумение отиде на крака да прави тайни срещи със ЗАМЕСТНИКА на шефа на EVN? Демонстрирайки безгръбначно поведение към външни интереси и загърбвайки по особено нагъл начин НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ. Писачът от ИПИ няма и да се сети какво натвори Бандата голи глави, като задълго спря всякакъв износ на електроенергия. Аман от слуги на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
LuckyYou
преди 10 години
ИПИ - Институт за пазарна икономика - неправителствена организация, спонсорирана от фондация Америка за България. Ясно защитаваща монополите и правеща статии като тези. Нека не забравяме колко яростно защитаваха законът за потребителския кредит, който беше приет наскоро и който е пробив срещу банковото лоби! Колко бил лош, как щяли да загубят (банките разбира се) и т.н. Сега ЕРП. Ами ние хората? Ние не губим ли бе ?! ИПИ ?! Един път напишете нещо от гледна точка на обикновения български гражданин и какво е в негов интерес! Един път. Стига защитавали едрия бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още