IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на газовата криза отново надвисва над Европа

Украйна и Русия отново спорят за размера на задълженията за доставения природен газ

08:22 | 10.05.14 г. 4
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Макар и заплахата да изглежда реална, предвид ситуацията през 2009 година, ефектите от спирането на газа днес биха били по-меки. Един от основните консуматори на синьото гориво у нас всъщност са топлофикациите, а след края на зимния сезон тяхното потребление намалява. Хранилището в Чирен е нагнетено, а правителството е постигнало споразумение и за доставка на природен газ от Гърция чрез обръщане на потока на съществуващата връзка.

За пет години обаче все още не са изпълнени основните мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия, които вече три правителства обещават и руският газ все така идва единствено от Украйна. Все още не е започнала работата по изграждането на газови връзки с Гърция (Комотини – Стара Загора), с Турция и Сърбия, сочени толкова години като приоритет. Технически проблеми пък бавят с почти година пускането в експлоатация на връзката с Румъния.

Има ли решение?

Украйна вече подаде иск в арбитражния съд в Стокхолм с искане да бъде изяснена цената на природния газ. Засега обаче Русия обаче отказва да обсъжда този въпрос. 

Решение на проблемите между Русия и Украйна по отношение на доставките на газ може да дойде и от Запада. Преди броени дни енергийният министър на Великобритания Едуард Дейви коментира, че се търси начин да бъде помогнато на Украйна да плати своите задължения, защото „не бива да се допуска Русия да използва енергетиката като оръжие”.

Изказването на Дейви дойде след срещата на енергийните министри от страните от Г-7 в Рим. На заседанието тогава беше посочен още един начин за намаляване на енергийната зависимост – местен добив на петрол и газ, както и ВЕИ мощностите.

Каква цена ще заплатим за това само следващите месеци могат да покажат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Kosto
преди 10 години
Ама има ли изненадани? Това вече е изненадващо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
"Крадат"? То добре, че на запад не крадат. Отиват и си вземат.Докато на Изток сключват договор след референдум измежду онези, от които са "откраднали земята".Щото тази земя не са я имали в Киев. Тя си е там откога съществува.И те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
dakl
преди 10 години
Няма нищо страшно. Кражбата е национален спорт за всички управници през всички времена в Украйна. До сега крадяха по малко. , но от сега нататък ще е по много , но нали ще страдаме ние, а не братска Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още