IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се отделят още средства за субсидирана заетост?

През последните 10 г. по програмата са изхарчени около 700 млн. лв., а резултатите са спорни, твърди анализаторът Зoрница Манолова от ИПИ

09:43 | 26.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да се отделят още средства за субсидирана заетост?

Само преди няколко дни правителството съобщи, че са одобрени още 7,2 млн. лв. за субсидирана заетост през 2014 година. Средствата ще осигурят заетост за 6 месеца при четиричасов работен ден на 5000 безработни. Това коментира в анализ икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зoрница Манолова.

Новите заети ще бъдат включени в дейности, свързани с ремонт и поддръжка на извънселищна второкласна и третокласна пътна мрежа, поддържане на гробищa, общински градини и паркове, охрана на общински сгради и училища.

Допълнителните пари ще се похарчат по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” в Министерството на труда, а работодатели ще бъдат общинските администрации.

Тази програма е най-мащабната дейност по осигуряване на субсидирана заетост в България през последните 10 години. Допълнителните 7,2 млн. лв. са сериозна добавка към вече предвидените 11 млн. лв. по нея за 2014 г. и в същото време сами по себе си представляват сериозен ресурс.

През последните 10 години по програмата са изхарчени около 700 млн. лв., а резултатите са доста спорни. Още по-притеснително е, че администрацията никога не е направила оценка на ефектите от програмата. Редица документи през годините показват, че ефектите на субсидираната заетост са краткосрочни и прекомерно скъпи.

Трябва да се отбележи и че останалите държави в ЕС наблягат на пасивни политики на пазара на труда, докато България разчита изключително много на активни – по данни на Евростат под 17% от средствата за политики на пазара на труда в ЕС са за директно създаване на работни места, докато в България за субсидирана заетост се отделят над 70% от отпусканите бюджетни средства.

Очевидно българската администрация все още мисли краткосрочно и не проявява достатъчно далновидност по отношение на намесата си на пазара на труда.

Много по-евтино за данъкоплатците и по-ефективно за безработните би било администрацията да се насочи към:

- Пасивната политика на пазара на труда (обучения, преквалификации, ограмотяване, професионални курсове, стажове и др. под.), защото тя създава отговорност и дългосрочна перспектива пред безработните;

- Намаляване на регулирането на трудовия пазар (включително облагането на труда, определянето на минимална работна заплата и минимални осигурителни доходи и регулациите при наемане и освобождаване на работници), защото то е сериозна пречка пред заетостта на най-уязвимите групи;

- Подобряване на бизнес средата, защото единствено реалният сектор създава дългосрочна заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Смешни за тях като надбавка над себестойността /в която си е вкючена разбира се нормална надбавка за печалба/ на средна по мащаб обществена поръчка! Нека си спомним къде отидоха парите от милиардния заем! Няма ли да се намери някой да публикува данни /макар и за поръчки изпълнени преди години/ по колко пари залагат в офертите си за човекочас труд тия "бизнесмени" и по колко реално плащат за работна ръка та да се види колко смешни са тия пари за субсидираната заетост""Около 3 млрд. евро ще струва тунелът под Кресненското дефиле. Това е шест пъти повече от предвидените за него средства, изчислиха строителни експерти." / Дали струва наистина толкова и защо е толкова голяма разликата между предвидени средства и изчисленията на строителните "експерти" !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
То и без това не сме много - я има 2 мил заети в частния сектор, я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Направо всичката заетост да стане субсидирана викам аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Допълнителните 7,2 млн. лв. са сериозна добавка към вече предвидените 11 млн. лв. по нея за 2014 г. и в същото време сами по себе си представляват сериозен ресурс.""Сериозна сума" !!!! :D Джобни за който и да е от олигарсите ни. Смешни за тях като надбавка над себестойността /в която си е вкючена разбира се нормална надбавка за печалба/ на средна по мащаб обществена поръчка! Нека си спомним къде отидоха парите от милиардния заем! Няма ли да се намери някой да публикува данни /макар и за поръчки изпълнени преди години/ по колко пари залагат в офертите си за човекочас труд тия "бизнесмени" и по колко реално плащат за работна ръка та да се види колко смешни са тия пари за субсидираната заетост. Това си е чиста проба популизъм! Разбира се че полза от такава заетост няма! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Европейският комунизъм едва ли ще работи дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още