IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повече износ на ток, но на по-ниска цена

Приходите от износ на ток намаляват въпреки премахването на „цветните добавки“ от таксата за пренос

08:50 | 22.03.14 г. 11
Повече износ на ток, но на по-ниска цена

Едно от малкото, да не кажем единственото, добро решение в електроенергетиката, което беше взето последните години, беше премахването на т.нар. цветни добавки към таксата за пренос на електроенергия за износ. Тя беше въведена в средата на 2012 г., а целта беше да се намери алтернативен приходоизточник за финансиране на преференциалните цени, на които се купува тази електроенергия, така че крайната цена за битови потребители да се увеличи с по-малък процент.

Много бързо стана ясно, че това оскъпява износа до такава степен, че той става почти нерентабилен и в периода януари-юли 2013 г. количеството изнесена електроенергия бележи спад от 30,7% в сравнение със същия период на предходната година. Не е коректно обаче за целия спад да се обвинява по-високата такса, тъй като за период януари-юли 2012 г., например, износът също се свива (с 12,1%), т.е. има и други фактори, които оказват негативно влияние на външното търсене за български ток.

След отмяната на „цветната” част от таксата за пренос на електроенергията за износ, експортът бележи ръст от 15,5% в сравнение със същия период на предходната година. Отново, не може цялото увеличение да се обясни с по-евтината такса за пренос, тъй като се наблюдава увеличение и в сравнение със същия период на 2011 г., когато няма такава такса – с 1,9%.

Интересно е също да се види какви приходи влизат в страната срещу по-големия износ. От тримесечната статистика на НСИ за външната търговия по Стандартна международна външнотърговска класификация се вижда, че приходите от износ на електроенергия през последното тримесечие на 2013 г. са по-малко в сравнение със същия период на 2011 година. Не сравняваме с четвъртото тримесечие на 2012 г., тъй като не може да се разграничи негативният ефект на по-високата такса за пренос от обективни пазарни или други обстоятелства. Така излиза, че износът на 1 МВтч през четвъртото тримесечие на 2011 г. е струвал 79,27 лв., а през 2013 г. – 68,66 лв., което е спад от 13,4%.

Нещо повече, въпреки че през последната четвърт на 2012 г. България изнася по-малко електроенергия, цената ѝ е с близо 12% по-висока в сравнение с цената през същия период на 2013 година. Това означава едно от две неща – международното търсене на електроенергия се свива, а заедно с него - и цената на изнесената енергия или страната изнася все по-големи количества електроенергия със сравнително по-ниска цена.

Цялостен анализ може да се направи едва след като бъдат публикувани данните за второто полугодие на 2013 г., тъй като разглеждането на само една четвърт от цялата година не може да даде обективна информация за външното търсене на българска електроенергия.

Въпреки това на фона на постоянно увеличаващите се инсталирани мощности, спадащото брутно производство на електроенергия и желанията за нови мощности като АЕЦ „Белене” и 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”, данните за цените и обемите на износа на електроенергия трябва да подействат отрезвяващо на самозабравилите се политици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Чети, човече! "Така излиза, че износът на 1 МВтч през четвъртото тримесечие на 2011 г. е струвал 79,27 лв., а през 2013 г. 68,66 лв., което е спад от 13,4%."Ако построим Белене, дори и за 4 млрд. евро, то цената на тока(според Р. Овчаров, не според мен) ще е 5 цента на киловат(10 ст/КВч, 100лв/МВч).Т..е. и без такса пренос ще губим 20-30 лв/МВч.За какво ти е това Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
lubenmark
преди 10 години
Повече износ на ток, ако вместо да обслужвахте чужди интереси за тези 25 години, просто щяхте да сте построили "Белене". Виждате ли, че млади хора вече не остават в страната, господа властници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
...И, ако някой не разбира: Енергията се доставя не за продажба, а за ползване от крайния потребител ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Любопитно ми е, който ми е сложил минуса, от какво изхожда. Ако има забележки, ще се радвам да видя мотивите му. Ако ли пък страда от ВЕИ недоразбиране, готов съм да поясня. Ето, и тук казвам: Наемам се да вкарам най-мобилния ВЕИ с капацитет от 600MW за 30 млн лв за 5 години, с цена на енергията от 90 до 70% от днешната, доставяна от енергото, някой да има против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Че то винаги е било така!Аз го разправям от години тук във форума.От износа на ток печелят само няколко "другарски фирми", НЕК и бюджета са на загуба от това, а загубата впоследствие се разхвърля върху сметките на вътрешните потребители чрез ДКЕВР.БСП - псевдосоциалисти, долни лъжци и крадци, национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Интересно е също да се види какви приходи влизат в страната срещу по-големия износ. От тримесечната статистика на НСИ за външната търговия по Стандартна международна външнотърговска класификация се вижда, че приходите от износ на електроенергия през последното тримесечие на 2013 г. са по-малко в сравнение със същия период на 2011 година. Не сравняваме с четвъртото тримесечие на 2012 г., тъй като не може да се разграничи негативният ефект на по-високата такса за пренос от обективни пазарни или други обстоятелства. Така излиза, че износът на 1 МВтч през четвъртото тримесечие на 2011 г. е струвал 79,27 лв., а през 2013 г. 68,66 лв., което е спад от 13,4%.------ти прочете ли изобщо нещо или реши да се изакаш регулярно в защита на "експерта"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
А сега ще се втурнат да ни обясняват колко много ще спечелим като се нахакаме с американския реактор на Стойнев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Износът на енергия и печалбите от него са в съзвучие с повишаване вътрешната енергийна ефективност на страната. Та, създаването на предпоставки и възможност за сериозни икономии на енергия у нас, със сигурност, постигаме няколко основни неща: 1.Оставане на повече средства у крайния потребител и вливанеот им в потреблението на други сфери, 2.Износна насоченост на ел.производството и оттам, вкарване ан суха пара отвън, вместо просто да си въртим едни кинти у нас, 3.Баланс на интересите на всички звена и, оттам, оздравяване на икономиката като цяло. Вкарването на потоци евтина ВЕИ енергия /на цени под тази на сегашния микс за клиента/, като цяло, е в плюс за всички ни. И източниците са ни под носа, за жълти стотинки /повече-в моя подпис/, ама кой да проумее това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
А каква е печалбата през 2011, 2012, 2013 г. ? След като се установи каква е печалбата от изнесената електроенергия и се сравни с предходните години, тогава може да се говори добре ли е, зле ли е. Дори и с по-малка износна цена може да се постигне по-висока печалба! А самозабравилите се журналисти е хубаво да гледат цялата картинка и да се съсредоточат върху най-важно в икономиката - печалбата, вместо да се изсмукват от пръстите манипулативни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Това ли ви е износа бе Орешарски? Да го подаряваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още