IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се пътят към „умно“ договаряне на отстъпки за лекарствата

Фармацевтичният бизнес и пациентските организации коментират негативните последици от идеята НЗОК да плаща само за лекарствата с договорени отстъпки

09:30 | 07.03.14 г.
Търси се пътят към „умно“ договаряне на отстъпки за лекарствата

За индустрията въпросът е не дали да се договарят отстъпки за лекарствените продукти, а как да става самото договаряне. Касата трябва да разшири полето на договаряне на отстъпки, смята той. Бизнесът може да предложи различни гъвкави форми, които изключват единствено финансовите отстъпки – например предоставяне на лекарства и медицински изделия в натура, даде пример Денев. 

Позицията, че са необходими гъвкави схеми за договаряне на отстъпки защити и д-р Станимир Хасърджиев. Той коментира, че те са познати и приложими по света и трябва да се възползваме от тези примери. Огромна опасност грози пациентите у нас от изчезване на важни лекарства от нашия пазар, каза той. И поясни, че при поставените в ЗЗО условия огромната част от малките фармацевтични компании няма да могат да предложат отстъпки, съответно медикаментите няма да бъдат заплатени от касата, а това лишава пациентите от достъп до лечение.

Предложените промени в Закона за здравното осигуряване могат да предизвикат хаос в българското здравеопазване, смятат от Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА). Изпълнителният директор на асоциацията Росен Казаков изразява сериозното си безпокойство във връзка с част от текстовете на законопроекта за изменение и допълнение на ЗЗО. Според него трябва да се подхожда много внимателно и отговорно по отношение на въпроса с отстъпките при лекарствените продукти. Според тях предлаганият механизъм е приложим за скъпоструващите медикаменти със 100% реимбурсиране.

Във всички останали случаи е налице конкуренция между лекарствените продукти в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), която в достатъчна степен гарантира понижаване на цените и възможност за опитимизиране на разходите на НЗОК, без да се стига до накърняване на интересите на пациентите и до липсващи на пазара медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още