IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как и колко точно влияе икономическият растеж на ЕС върху българския износ?

Експортът към единния пазар ще се ускори, смята Десислава Николова от ИПИ

09:10 | 16.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как и колко точно влияе икономическият растеж на ЕС върху българския износ?

Тези дни решихме да проверим и измерим връзката между икономическия растеж в ЕС като най-голям пазар за износа на България, от една страна, и износа на страната за общия пазар, от друга. Логичните очаквания са, че колкото по-висок е растежът на икономиката на ЕС, толкова и износът на България за общия пазар би следвало да бъде по-голям, т.е. връзката между двата показателя би следвало да е правопропорционална. Това се посочва в анализ на Десислава Николова, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Другите два въпроса, на които потърсихме отговор, бяха:

1/ има ли известен лагов ефект в тази връзка, т.е. ако, например, ръстът на икономиката на ЕС се засили през първото тримесечие, това ще доведе ли до по-бърз растеж на износа от България за общия пазар през второто тримесечие?

2/ има ли причинно-следствена връзка от растежа в ЕС към износа на България за останалите страни-членки?

За целта построихме стандартен регресионен модел с една независима променлива - реален растеж на БВП в ЕС на годишна база, в който ръстът на износа на България за ЕС на годишна база съответно е зависимата променлива. За да проверим дали съществува лагов ефект, този модел впоследствие беше разширен с още една независима променлива, а именно – ръстът на икономиката на ЕС (на годишна база, сезонно некоригиран) за предходното тримесечие. Изследваният период е от първото тримесечие на 2008 година до третото тримесечие на 2013 година, а данните са тримесечни, т.е. включените наблюдения са 23.

Какво показаха резултатите от направения модел и приложените му тестове?

1/ Очаквано, наблюдава се силна правопропорционална връзка между растежа на икономиката на ЕС и ръста на износа ни за този пазар. Коефициентът пред ръста на БВП в ЕС е положителен (7,3) и статистически значим. Т. е., ако растежът в ЕС се ускори с 1 процентен пункт през някое тримесечие, то той би бил придружен от ускоряване на ръста на износа на България за ЕС средно със 7,3 пр. пункта. Тази връзка се вижда, между другото, и без регресионен модел, а именно от високата положителна корелация между двете серии (икономически растеж на ЕС и ръст на износа на България за ЕС).

2/ Не се наблюдава лагов ефект от ръста на икономиката на ЕС върху износа на България – т. е. лаговата променлива не е статистически значима, което ще рече, че положителната връзка се отнася само за същото тримесечие. С други думи, ако ръстът на икономиката на ЕС се засили през 1-вото тримесечие на годината X, то и износът на България за ЕС ще се засили (само) през същото тримесечие.

3/ Статистическият тест за причинно-следствена връзка на Granger (Granger causality test) показва убедително, че причинно-следствената връзка тече от ръста в ЕС към растежа на износа на България, но не и обратно.

Това, което може да се обобщи, е, че ръстът на износа на България за ЕС реагира много бързо на икономическия растеж в ЕС - още в същото тримесечие. Коефициентът на реакция е доста висок (над 7), т.е. при относително слабо засилване на растежа в ЕС през някое тримесечие се наблюдава доста по-голямо засилване на растежа на износа на България към единния пазар. Предвид очакваното от ЕК ускоряване на ръста на европейската икономика от прогнозните 0,5% за 2013 до 1,4% през 2014 г., това  би означавало (според нашия модел, ако грубо го приложим за годишни данни) средно засилване на ръста на износа ни за ЕС с 6,6 процентни пункта, т. е. ако миналата година износът ни за ЕС е нараснал с 9,1%, то през 2014 година би следвало да се ускори до близо 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
lookff
преди 10 години
"Стандартен регресионен модел с една независима променлива" а после добавили още една.Доколкото знам, подобни елементарни модели се правят през втората година от бакалавърската степен по икономика на който и да е американски или британски университет.Пак доколкото знам, госпожата е PhD. Сега ли откри, че има такава наука "иконометрия" та бърза да уведоми обществеността за напредъка си, без да си догледа нещата. Да беше се постарала малко повече. За бакалавър от 2-ри курс може и да е добре, но за доктор.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Абсолютно има връзка, но дори се съмнявам, че може да се изведе коефициент дори и по-малък и да се мери само с него и да се казва на колко % ръст от икономиката на ЕС нараства нашия износ. Все пак те са основен търговски партньор, но имаме пазари в Русия и Близкия Изток, които не са за изключване. А за лаговия ефект 100% съгласен, поне 6-7 месеца би трябвало да е. Според мен сега износа е повишен заради 2рото и 3тото тримесечие на ЕС, които бяха обнадеждаващи особено Юни месец, но после пак нещо спря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
amanotumnici
преди 10 години
Износът на стоки не зависи само от икономическия растеж на ЕС. Затова тези изчисления не могат да бъдат показателни. Това се доказва с показателя R^2, за който не става дума в статията. Интересно би било да се види има ли автокорелация между показателите, защото износът е част от БВП.Изводите, че няма лагов ефект будят съмнения. Когато САЩ изпаднаха във финансова криза, ЕС беше засегнат с няколко тримесечия по-късно. Ако имате спомен, видните ни икономисти по това време твърдяха, че страната ни е "избегнала кризата", понеже икономическите ни показатели не отчитаха спад, какъвто вече се наблюдаваше в САЩ и ЕС. Всъщност, това е доказателство за наличие на лагов ефект, който тогава никой не счете да отчете публично.И въпреки всичко, определено има някаква зависимост между икономическото развитие на ЕС и нашия износ. Релано погледнато, тази зависимост определено трябва да бъде изразена с доста по-нисък коефициент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Е цялата статия хубава, ама не може да се мери така, както в последното изречение. Ако ЕС направи ръст от 3% за тримесечие, износа ще нарастне с 21% ли? По принцип може да е по-голям даже, но може и да е по-малък. Според мен е невъзможно коефициента да се прилага на всеки процент ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 10 години
колко е R^2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още