Плодове
През 2012 г. производството на плодове в страната възлиза на 123,6 хил. тона, с 24,2% по-малко спрямо предходната година, в резултат от намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви.
Общите площи, заети с овощни и ягодоплодни култури през 2012 г., са 41 хил. ха. От тях реколтирани са 31,6 хил. ха, със 17,9% по-малко в сравнение с 2011 г.
Площите с млади, невстъпили в плододаване овощни насаждения през 2012 г. са 6 118 ха, като най-голям относителен дял се пада на орехите – 29,6%, следвани от сливите – 20%, черешите – 18,3%, ябълките – 10,7%, прасковите – 6,8% и кайсиите – 7,3%.
Добивите от основните овощни видове от реколта`2012 са по-ниски в сравнение с реколта`2011. Основно това се дължи на неблагоприятните климатични условия, както и на неспазване на технологиите за отглеждане.
С най-голям относителен дял от общото производство на плодове през годината са ябълките - 25%, следват прасковите - 20,4%, сливите - 18,6% и черешите – 15,8%.
При почти всички основни овощни култури се наблюдава спад на производството спрямо предходната 2011 г. Намалението е значително при черешите, малините, крушите, сливите и ябълките (с между 23 и 37%) и по-умерено – при прасковите, кайсиите и вишните (с между 10 и 15%). Сред основните култури само при орехите се отчита ръст на производството в сравнение с 2011 г. (с 21,6%), в резултат от 2,4 пъти по-високия среден добив, който неутрализира намалението на реколтираните площи.
По оперативна информация на МЗХ, обобщена към 05.12.2013 г., сравнена с оперативни данни за предходната година, през 2013 г. се наблюдава разнопосочно изменение както на плододаващите, така и на реколтираните площи с основни плодове. При половината от наблюдаваните овощни култури се отчита увеличение на реколтираните площи с между 1,8% (малини) и 9,7% (праскови), а при останалите - намаление от 0,1% (ягоди) до 16,4% (вишни).
През 2013 г. се регистрира чувствително нарастване на средния добив от хектар при всички основни видове плодове, под влияние на благоприятните климатични условия. В резултат на комбинацията от увеличение на реколтираните площи и значително по-високи средни добиви в сравнение с предходната година, производството на праскови и череши бележи ръст от над два пъти спрямо предходната година, съответно до 61,5 и 37,9 хил. тона.
При почти всички останали плодове, обхванати от оперативното наблюдение, също се наблюдава увеличение на продукцията от реколта`2013 – от 8,9% при сливите до 61,4% при десертните лозя. Намаление се отчита единствено на производството на вишни – с 11%.