IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се предаде на България, смята Комерсант, но дали е така?

В четвъртък започна строителството на българския участък на "Южен поток"

09:34 | 01.11.13 г. 8
Русия се предаде на България, смята Комерсант, но дали е така?

„Газпром” започна официалното строителство на газопровода „Южен поток” в един от най-проблемните участъци – българския. Това пише руското издание Комерсант в статия, озаглавена „Газпром” се предаде на България”.

Според изданието руската компания е направила отстъпки по отношение на условията по отпуснатия кредит за Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и по отношение на доставките на природен газ. Договорена е и възможността трети доставчици да ползват газопровода.

Този отстъпка обаче е заради Европейския съюз (ЕС). Припомняме, че Брюксел поиска пълна прозрачност на газопреносната мрежа в общността. За целта са приети няколко директиви,. В началото на октомври пък комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня предупреди, че Европейската комисия (ЕК) готви наказания за руския газов гигант именно заради злоупотребата му с господстващо положение, спирайки свободния приток на природен газ към държави от ЕС.

От Комерсант припомнят, че споразумението между България и Русия за строителството на „Южен поток” беше подписано през 2008 година. Началото на строителството на газопровода започна през миналия декември в Русия. Досега България на няколко пъти използва проекта, за да договори намаление на цената на газа. През 2012 година шефът на руския гигант Алексей Милер дори обясни, че сега цената за България е „една от най-ниските за Европа”.

Договорите между двете страни обаче така и си остават в тайна. Служебното правителство се опита да публикува договори от сектора, за които компаниите се съгласиха да премахнат търговската тайна. „Газпром” беше една от компаниите, които не отговориха на искането на служебния кабинет.

От думите на българския икономически министър Драгомир Стойнев вчера стана ясно, че са били договорени някои "неясноти", които са останали неуточнени през годините. Един от тях е размерът на лихвата по кредита, който „Газпром” ще отпусне на БЕХ. Бълггарската държавна компания ще получи 620 млн. евро при 4,25% годишна лихва, вместо договорените преди 8%. В същото време БЕХ успя да пласира четиригодишни облигации на свободния пазар на стойност 500 млн. евро при доходност от 4,287%.

България ще получи 2,8 млрд. евро до 2030 година от реализацията на „Южен поток”, коментира още Драгомир Стойнев. Дивидентите от проекта БЕХ ще започне да получава след изпълнение на пълния капацитет на газопровода.

Една от действителните ползи, посочена и от Комерсант, е директният достъп на руския природен газ у нас. С „Южен поток” се прескача Украйна и се избягват традиционните й търкания с Русия. Газопроводът обаче не диверсифицира източника на газ – получаваме газ от Русия, макар и по друго трасе.

Повече за проекта „Южен поток” може да научите от материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
ACA
преди 10 години
По принцип кучето се заравя в Анексите. Засега новината не ми говори нищо. Възможно е да не са успели да прокарат някой анекс и наистина да *** рани сега. Той и Луканов затова си отиде навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
realista
преди 10 години
Само не разбрах 51% на 49% ще тръбата или 50% на 50% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
искам да кажа, че ни го слагат с любоффф... а отзад са едни и същи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
leonidoff
преди 10 години
Да, а и все пак да не забравяме, чии модел следваме за псевдо-демокрация, корупция, ниско образование и т.н. Комерсант е спекулативна медия с неясен капитал зад нея, точно като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
Joel
преди 10 години
South Stream должен пройти по дну Черного моря в Болгарию, затем в Сербию, Венгрию, Словению и Италию. Стоимость оценивается в ?16,5 млрд, из которых на морскую часть приходится порядка ?10 млрд.Подробнее: http://***.kommersant.ru/doc/2333265Т.е. 16,5-10-3,5 = 3 млрд евро ще струва тръбата в Сърбия,Унгария, Словения и Италия с/у 3,5 в БГ. Май доход на кукуво лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
"но дали е така? " - 100% НЕ !! - на местно ниво е психологически удобно разработено и наложено ползването, да ни точат през Русия... а тя е сложена да седи на същата чу**рка като нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Истината обаче е, че България се продаде на Русия за без пари.Даже срещу заем, който да й изплаща!Народа че е ***, *** е, но националните ни предатели са сред най-гадните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абе Инвестор, не били компютри а били компоти. Вчера пишете 2.8 милиарда за 30г. днес - 2.8 милиарда до 2030 г. Имам някак МНОГО голяма разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още