IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът занижава очакванията си за наемане на служители

Едва 17% от работодателите планират да наемат работници до декември, според проучване на Manpower България

11:49 | 10.09.13 г. 2
Бизнесът занижава очакванията си за наемане на служители

Българските работодатели очакват темповете на наемане през четвъртото тримесечие да намалеят в сравнение с  предишното тримесечие. От 750 работодатели, участвали в проучване на Manpower България, 17% заявяват, че възнамеряват да наемат работници в периода октомври-декември, докато 13% планират да намалят своя персонал.

Участниците в проучването отговарят на въпрос: ‘’Как очаквате да се промени заетостта във вашия регион в следващите три месеца до края на декември, в сравнение с настоящото тримесечие?’’

Изследването прави нетна прогноза за заетостта от +4%, което е значителен спад от -10 процентни пункта спрямо предишното тримесечие и -1 процентен пункт спад на годишна база.

Най-оптимистични нагласи за наемане на персонал през следващото тримесечие отчитат работодателите в София и Пловдив - с нетни прогнози от съответно +12 % и +8%.

„Обещаващата прогноза е вследствие на силните очаквания в сектора на аутсорсинга на бизнес процеси, както и в производството. В момента имаме повече от 2150 отворени позиции за кандидати, владеещи английски език и/или друг европейски език. Други фактори са също така новооткритите магазини Била в Пловдив и София, както и китайските компании, които търсят български партньори в производството на храни, вода и напитики“казва Надя Василева, управител на Manpower за България.

Най-големи са очакванията на работодателите в сектора производство (+16%) и в сектора финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (+14%), както и в сектора на строителството (+8%). Секторът хотелиерство и ресторантьорство демонстрира нетна прогноза от -20%, което е рязък спад с -55 процентни пункта спрямо предишното тримесечие.

Секторите на производството, на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите отчитат най-позитивни перспективи за наемане. "Това може да се дължи на ръст в поръчките на международни компании, занимаващи се с изнесени услуги, както и някои скорошни чуждестранни инвестиции“, коментира Надя Василева.

Друга възможност за създаване на работни места е проектът "Южен поток", смята Василева, като ще се открият 6 000 нови работни места в България. Тя обясни, че друг проект е PaleMont - швейцарска компания, която специализира в производството на брикети за отопление.

Според новото проучване на световния доставчик на гъвкаво работно пространство „Регус“ в България две трети от изпълнителните кадри работят гъвкаво поне през половината от работната седмица (60%). Проучването, което включва повече от 26 000 бизнес ръководители в 90 страни, посочва, че 48 процента вече работят дистанционно поне през половината от работната седмица.

В анкетата 55 процента от отговорилите в България потвърждават, че ефективното управление на дистанционно работещите служители е напълно постижимо и значителна част от фирмите са увеличили контрола върху управлението на дистанционно работещия персонал. Анкетата показва, че 33 процента от компаниите в България (37% в глобален мащаб) използват системи за отчитане за наблюдение на ефективността.  27 процента от дистанционните ръководители използват видео конферентни разговори за комуникация с техните екипи (43 процента в глобален мащаб).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dosadnik
преди 10 години
Е що бе колега, чувал съм, че в билкарския бизнес имало все още хляб. Но за целта, трябва да се тегли кредит от Булбанк, инак може да не е толкова успешен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Повечето бизнеси едва оцеляват! Какви служители, какво наемане? Огледайте се кои са на пазара! Запитайте се малките бизнеси как оцеляват със този поръчков ЗОП и тези измислени камари, които са като монополни органи? Ха вървете да правите бизнес у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още