IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са секторите на родната индустрия с най-голям ръст за последните 5 години?

Призивите за стимулиране на икономиката стават все по-актуални, въпросът е накъде да се насочат усилията

11:10 | 08.03.13 г. 9
Кои са секторите на родната индустрия с най-голям ръст за последните 5 години?

Промишленото производство в България неотклонно се понижава вече повече от две години. Това обаче съвсем не означава, че всички сектори на икономиката се представят зле, защото има области, където ситуацията е далеч по-добра от общата картина.

С оглед призивите за стимулиране на икономиката от страна на правителството, които са така популярни през последните седмици, би било редно да се направи преглед и да се види къде има смисъл от наливане на пари. Защото именно успешните в периода на криза производства имат бъдеще в България, било то поради природни дадености, било поради традиции в производството.

Поради тази причина представяме разбивка на икономическите сектори и тяхното развитие през последните пет години – от рекордната за българската икономика 2008 година до сега.

През януари 2013 г. промишленото производство отчете спад с 5% спрямо януари 2008 г., но има сектори със значителен ръст, показва преглед на данните на НСИ.

Лидер за периода е производството на тютюневи изделия със 180% ръст, което едва ли е учудващо. На първо място секторът е приватизиран на 100%, като първо бяха продадени цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора, а след това и Булгартабак холдинг с двете фабрики в София и Благоевград. В момента около 90% от производството на София-БТ и Благоевград-БТ е за износ.

Далеч назад с ръст от 41% е сектор „производство, неквалифицирано другаде“. На трето място по ръст е производството на основни метали с 33,5% ръст. Последното също не е учудващо тъй като компании като Аурубис България (бивше МДК Пирдоп), Асарел-Медет и КЦМ Пловдив са едни от най-големите в България.
С между 20 и 30% ръст спрямо предкризисните нива са производството на електрически съоръжения и това на хартия, картон и изделия от тях.

Ръстът при електрическите съоръжение се дължи на износа на производства от Западна Европа към България, като тук се произвеждат много части. Производството на хартия и картон пък е част от сектора на дървообработването, който се опира на едно от богатствата на България, а именно горите.

Може да обобщим, че секторите с ръст над 20% не са случайни. Или имаме сериозна суровинна база, като производството на мед и дървесина, или разчитаме на традиции, като производството на тютюневи изделия или на традиции и износ на производства към България, какъвто е случая с електрическите съоръжения.

Ръст отчитат и сектори като енергетика и фармация.

Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 36 rate down comment 1
MitkoNL
преди 11 години
наистина си е доста повърхностен анализа, а някои от заключенията са си доста хумуристични както подчерта Ку-Ку. Само не мие ясно как правите анализ на промените в производството в българия, като само гледате промените в един месец в годината спрямо друг месец преди 5 год. или съм разбрал грешно .. това си е пълна смехория и ако бяхте аналист някъде в сериозна компания шефа ви щеше добре да ви се изсмее, и това е сериозно издание което чета почти всеки ден .. може би аз съм наивникът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 46 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 11 години
Данните са интересни, но опитът за интерпретацията им е просто смехотворен. Едва ли било учудваващо, че Булгартабак имал ръст на производството, предвид това, че бил приватизиран. Все едно не знаем какво се случи с повечето приватизирани компании в България. Ръстът при производството на метали също не бил учудващ, защото в този сектор работели най-големите компании. Обяснение за чудо и приказ. По същата логика да очакваме голям ръст и при БДЖ, щото те също са една от големите компании в България. Накрая авторът ни уведомява, че и сривът в строителството също не бива да ни учудва, от само себе си се разбира защо. Въобще голямо чудене пада в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 0
data
преди 11 години
е не сме единствената подобна , а и е оправдано от гледна точка на това че е нормално първо да са развиват основните отрасли : добивна индустрия и земеделие/туризъм . Благосъстоянието на Австралия се дължи основно на минната и индустрия но като гледам - добре се справят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 4
Sharper
преди 11 години
Мигар па имаме индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 6
Sharper
преди 11 години
Мигар па имаме индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 53 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
С една дума като гледам данните констатирам, че се превръщаме все повече в страна, произвеждаща единствено необработени суровини, отопление и токТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 4
mpy_yordanov
преди 11 години
Благодаря за коментара. Наскоро някой писа под друга статия, че производството е основата, а услугите и търговията са мултипликатор, затова не е лошо, че почваме с анализ на производството. Ако тръгнем да дискустурираме, международния туризъм също се явява мултипликатор (създава търсене на зеленчуци, други храни, електроенергия за климатиците и т.н.). От друга страна вътрешния туризъм също е мега важен, защото е основополагащ. Например швейцарците хапват най-много шоколад на човек от населението и логично са 1-ви в производството на шоколад в света. Тоест местните създават продукт (с потреблението си), който след това и чужденците ползват, това е естествения път. Хубаво е да има дискусия. Благодаря за коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Благодаря за забележката, коригирано ехубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
заглавието не е много правилно, защото става въпрос за индустрията и нейните сектори, а не за икономиката. Да не забравяме, че услугите са с най-голям дял в икономиката. Индустриалното производство е важно, но има и други производства извън него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още