IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна мярка за намаляване цените на лекарствата забуксува

Бизнесът иска договарянето на отстъпки от цените на медикаментите да се замени с отстъпки в натура

08:45 | 07.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Поредна мярка за намаляване цените на лекарствата забуксува

Предложението за намаляване на цените на лекарствата, които здравната каса заплаща напълно или частично, чрез договаряне на отстъпки между касата и фармацевтичните компании, на практика е трудно приложимо.

Оказва се, че договарянето на отстъпки между касата и фирмите всъщност гарантира известно спестяване на разходи на касата, но ощетява бизнеса и води след себе си риск от ново доплащане от страна на пациента или от изчезване на някои медикаменти от пазара в България.

Идеята беше предложена от здравния министър Десислава Атанасова като част от пакета с мерки за понижаване на цените на продавани у нас медикаменти, които се оказаха със значително по-високи цени от тези на същите продукти в други съседни на нас страни.

Миналата седмица обаче управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков заяви, че преговорите с фармацевтичните компании за отстъпки в цените на лекарствата са се провалили. Той съобщи, че на 12-ти октомври НЗОК е отправила покана към общо 146 фирми, притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти, за да бъдат договорени отстъпки от стойността на всички 1784 лекарства, заплащани от касата. Справка обаче показва, че едва две фирми са подали документи за предоставяне на отстъпка от цената на общо три лекарствени продукта.

Поради тази причина здравната каса поиска нормативни промени, които ще й позволят да плаща само за лекарства, за които са договорени отстъпки, за да се стимулира процесът на договаряне. В момента по закон касата не може да задължи фирмите да договарят отстъпки от стойността на медикаментите. Процесът по договаряне на отстъпки не е ограничен с краен срок и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти могат да предлагат такива по всяко време.

Здравният министър Десислава Атанасова одобри искането на касата с мотив, че ще подкрепи всичко, което е в полза на това да се постигнат по-добри цени на лекарствените продукти.

Фармацевтичните компании обаче не подкрепят искането за нормативни промени, които да дадат тези правомощия на касата, защото така би се ликвидирало договорното начало при воденето на преговорите.

Investor.bg научи, че фармацевтичните фирми у нас имат готовност да договарят отстъпки в цените на лекарствата, но при определени условия. По тях в момента се водят преговори между ръководството на здравната каса и фармацевтичните фирми.

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
zabluden
преди 11 години
Интересно как ще минават през Марешки лекарствата,защото аз доколкото знам той е ритейлър,а не производител или дистрибутор? Да не би Огнян Донев да се притиснява,че вече свърши времето в което лекарствата в България бяха значително по-скъпи от съседните страни и правеше едни сериозни печалби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Е не разбрахте ли, че през Марешки ще минават лекарствата. Какво се пънете и чакате други фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още