IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще плати на Брюксел 30 млн. евро заради нарушенията по САПАРД

Фонд „Земеделие“ трябва да събере допълнително и 110,6 млн. лв. от длъжниците по програмата

08:03 | 28.03.12 г. 2
<p>
	Сред одобрените проекти по САПАРД бяха и хладилни бази за съхранение на плодове. <em>Снимка: БТА</em></p>

Сред одобрените проекти по САПАРД бяха и хладилни бази за съхранение на плодове. Снимка: БТА

Как бяха натрупани дълговете

Списъкът в книгата на длъжниците набъбна след 2008 г., когато във фонда бяха въведени вътрешни правила за оценка на програма САПАРД, свързани с конфликта на интереси между фирми, кандидатствали със сходни проекти или с нарушения при търговете за доставка на техника, основно за хранителновкусовата индустрия.

Мерките бяха приложени след разкритията на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за източване на средства по САПАРД с участието на фирми от България и други европейски държави.

Последващи проверки установиха административни пропуски при отпускането на субсидии и по други договори, в  резлутат на което Еврокомисията наложи финансови корекции на България, част от които се оспорват от българската агенция САПАРД към фонд „Земеделие“.

Преди две години Брюксел наложи на България да възстанови в бюджета на ЕС над 5,7 млн. евро, неправомерно предоставени като субсидии по САПАРД в периода от юли 2007 г. до края на юни 2008 г.

Българската агенция оспори тази сума, като представи съответните документи в защита на тезата, че не са установени нарушения при изплащането на част от субисдиите. След продължителни преговори с главна дирекция „Земеделие“ мотивите на българската страна са били приети, а санкцията е намалена с над 834 хил. евро, така че страната ще преведе 4,9 млн. евро в евробюджета.

Тежките преговори с Брюксел обаче тепърва предстоят, тъй като за 2010 г. Европейската комисия е предявила претенции за възстановяване на други 24,8 млн. евро, от които на този етап българската страна признава едва половината. Тази позиция е депозирана в Еврокомисията, но ответното становище още не е получено, поясниха експерти от фонда.

Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
А колко ще платят нарушителите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още