IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Необслужваните кредити намаляват и в трите основни сектора

Данните за небанковите кредитиращи дружества и лизинговите компании потвърждават тенденцията, която е налице при банките

12:35 | 22.02.12 г. 3
Необслужваните кредити намаляват и в трите основни сектора

Необслужваните кредити намаляват във всички статистически следени сектори, а именно при банките, лизинговите компании и небанковите кредитиращи дружества, показва преглед на данните, публикувани от БНБ.

Тенденцията е налице от декември при банките, а през последните 3 месеца на 2011 г. при лизинговите компании и небанковите кредитиращи дружества.

При банките лошите и преструктурираните кредити намаляха до 21,9% в края на декември 2011 г. спрямо 22,1% в края на ноември. Това бе първото намеление след близо 3 години ръст в показателя.

Може би спадът се дължи на отписването на такива кредити като загуба и покриването им с вече заделените провизии за над 4 млрд. лв. Спрямо септември 2011 г. обаче има ръст в дела на лошите и преструктурирани кредити, тъй като тогава той беше 21,56%. Намалението при лошите и преструктурирани кредити през декември 2011 г. е със 17 млн. лв. в абсолютна стойност.

Към 31 декември 2011 г. кредитите с просрочие над 90 дни са с дял от 14,93%, който е рекорден, показват данни на БНБ. Делът на кредитите и вземанията с просрочие над 90 дни в края на септември 2011 г. беше 14,45%. Показателят за "кредитите с просрочие над 90 дни" се публикува веднъж на 3 месеца.

Делът на необслужваните лизингови договори е 21,1% към 31 декември 2011 г., като намалява в сравнение с 22,8% към 30 септември 2011 г. Това е първият спад за последните две и половина години след второто тримесечие на 2009 г. Спадът в абсолютна стойност е с 96 млн. лв. през тримесечието до 751 млн. лв.

Небанковите кредитиращи дружества също отчитат намаление в дела на необслужваните кредити, като той е 18,03% към 31 декември 2011 г. спрямо 18,63% към 30 септември 2011 г., показват актуалните данни на БНБ. Те намаляват не само като дял, но и в абсолютна стойност, като в последното тримесечие на 2011 г. спадът им е със 1,75 млн. лв. до 355 млн. лв.

Небанковите кредитиращи дружества са над 200, като сред тях са БНП-Париба Лични финанси (старо име Джет Кредит), Изи Кредит, Ти Би Ай Кредит, Уникредит Кънсюмър Файненсинг, Уникредит Факторинг, ОББ Факторинг, Сосиете Женарал Факторинг, Кредитекс, Хипокредит, ДСК Лизинг и други.

Небанковите кредитиращи дружества отчитат и ръст в размера на кредитните си портфейли с 2,81% през четвъртото тримесечие на 2011 г. и с 2,24% за цялата година до 1,97 млрд. лв. в края на 2011 г.

Дали тенденцията на подобряване в показателите за необслужване на кредитите ще продължи предстои да видим още утре, тъй като БНБ ще публикува размерът на лошите и преструктурираните кредити за януари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
1. Затова пък се повишиха до небето отписаните взмания, които се покриват с провизии, нали така, и2. Предоговориха се сума ти лоши заеми - даваш 10 лв на месец, трупаш лихви и кредиторите вече го водят заема отново редовен и с нова посгасителна схема.Номера, номера, така е в ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
new_york
преди 12 години
Тоя Огнян Донев,заради когото се изписаха толкова неща,как се продават много по-скъпи лекарства в България,отколкото в чужбина,заради когото си заминаха шефката на Здравната каса,заместник-министъра на здравеопазването и заради когото Европейската комисия разследва България за спекулативни цени на лекарствата,същия ли е като Огнян Донев,председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ли е? И ако е същия,защо още не са излезли с изявление по въпроса и не са го сменили от председателското място или са съгласни с методите му на правене на бизнес? Защото е срамно такъв човек да е начело на най-влиятелната организация на българския бизнес!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още