IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арендаторите са принудени да купуват земя, за да защитят бизнеса си

80% от покупките се финансират с кредити, заяви за Investor.bg Борислав Петков, председател на БАСЗЗ

12:38 | 13.12.11 г. 2
<p>
	Борислав Петков. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Борислав Петков. Снимка: Investor.bg

Арендаторите финансират с кредити 80% от покупките си на земя, заяви за Investor.bg Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ).

Вместо ипотека върху десетки или стотици парцели по-евтино е обезпечението по кредита да е залог върху парцелите в регистъра на особените залози, както и залог на цялото предприятие на арендаторa, заявиха за Investor.bg членове на асоциацията.

За обезпечение пред банките се ползват и складови записи, бъдещи приходи от субсидии и други.

Банките, които извършават кредитиране за земеделска земя, са Алианц Банк България, Райфайзенбанк, Прокредитбанк и други.

Арендаторите са принудени да купуват земя, за да защитят бизнеса си, тоест да не останат без обработваема земя, заявиха източници от сектора за Investor.bg. Това лесно може да се случи при наличието на големи собственици, контролиращи до 25% от земята в стотици землища. Затова арендаторите просто им я купуват.

"Белите петна" са земи, които се обработват без договор със собственика и които се разпределят със споразумения по т. нар. "комасация по ползване". Ключов момент при разпределянето е, че то е на база на собствената земя и земята, която е наета с договори. Съответно един собствен или нает с договор декар в Северна България дава право на обработка на 0,3 дка от белите петна, а в Южна България съотношението може да е до 1:1, сподели Петков.

Арендаторите трябва да си осигурят или собствена, или наета земя за 2014 г. (според проекта за промяна в общата селскостопанска политика в ЕС), защото в противен случай няма да имат квоти, т. нар. "права", които ще носят субсидиите на площ.

С две думи, който тогава няма права/квоти (на база наета с договори или собствена земя) няма да получава субсидии, обобщи Борислав Петков.

Именно тази нужда, е причината арендаторите да теглят кредити и сделките със земя през 2011 г. да са за рекордните 1,5 млн. дка спрямо 1,08 млн. дка за 2010 г. при ръст на цените с около 10%.

Според консултанти, само арендатор, подкрепян от банка, ще издържи на конкуренцията в дългосрочен план, а за да бъде банката зад него, той трябва да има обезпечение, каквото единствено може да е земята.

Затова приоритетите на арендаторите се преместват от покупката на техника и изграждане на бази към придобиване на все по-голяма част от земята, която обработват.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
Също така е добре да прогони всеки друг желаещ да работи в това землище. Така може да извива спокойно ръцете на дребните собственици, които да му се молят да вземе да работи земята им, за да не запустява. Това ще доведе и до връщане на рентите до нивата от 2004г - т.е. около 3-4 лв/дка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Да. За един арендатор е най-добре да изкупи земята в големи собственици в земищата си, и да остане "да работи" със собствениците на до 20-50 дка. Защото ядоса ли големите, може да доведат конкурента му буквално под носа му, буквално за една нощ. Малките няма как да го уплашат и съответно няма да плаща високи ренти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още