IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ Белене през 2011 година – стъпка настрани и ново отлагане

Изпълнението на проекта за втора атомна централа продължава да е под въпрос и няма яснота по основните въпроси – цена и срок на изпълнение

14:01 | 03.01.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
АЕЦ Белене през 2011 година – стъпка настрани и ново отлагане

По този повод енергийният министър нееднократно подчерта, че АЕЦ Козлодуй отговаря на най-високите изисквания за безопасност, включително и при земетресение от седма степен.

Същевременно от изпълнителя на АЕЦ Белене бяха поискани още гаранции, че централа ще отговаря и на новите повишени изисквания за безопасност - което беше потвърдено от Росатом.

В началото на април се завихри скандал около подписването на поредното допълнително споразумение към основния договор с „Атомстройксепорт“ за строителството на АЕЦ Белене – така нареченото Допълнение 12. Спорът беше около тълкуването на част от текста. Според разбирането на руската страна, до края на юни трябваше да е подписан окончателният договор са строителството на централата – а с това тълкуване енергийният министър не беше съгласен.

В резултат шефът на Националната електрическа компания (НЕК) загуби поста си, а министърът получи предупреждение от премиера.

До подписване на окончателния договор, както е известно, още не се е стигнало. Дори по-късно през годината (септември) срокът за вземането на окончателното решение беше удължен до края на март 2012 г., но този път – по искане на руската страна.

Непосредствено след затихване на спора около злополучното Допълнение 12, Български енергиен холдинг (БЕХ) подписа официалния договор за консултантски услуги относно проекта АЕЦ Белене с британската банка HSBC.

Към средата на годината, когато се реши да бъде подписано и Допълнение 13 за удължаване на преговорите по АЕЦ Белене, се разбра, че напредък относно формирането на окончателната цена на централата няма. От ръководството на Росатом отново беше заявена готовност за финансиране строителството на централата.

Както тогава, така и досега от наша страна окончателен отговор по въпроса няма.

Допълнителен елемент по темата „АЕЦ Белене“ възникна в края на юли, след като руската компания Атомстройeкспорт подаде иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу българската Национална електрическа компания с искане за изплащане на 58 млн. евро за извършени, но неразплатени дейности по централата.

От наша страна, след известно изчакване за евентуалното изтегляне на руския иск, през септември беше подаден насрещен иск в международен съд за сумата от 61 млн. евро.

Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още