IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Проблемите на европейските банки са шанс за българските

Продажба на активи на чуждите банки у нас не е непременно проблем, а може да е решение, както стана при БАКБ, смятат Камен Колчев, Георги Ангелов и Калоян Стайков

07:37 | 08.11.11 г. 8
Експерти: Проблемите на европейските банки са шанс за българските

Калоян Стайков, експерт в Института за пазарна икономика:

Освобождаването от активи и тегленето на депозити са различни неща. Според цитирания анализ чуждестранните банки ще се освобождават от активи, което означава, че ще продават собствеността си в местните банки. Такова вече видяхме при продажбата на Българо-американска кредитна банка. Бившите собственици продадоха 49,9% от капитала ѝ на български инвеститор и именно за това става въпрос в анализа на Nomura и коментара на FT.

Към момента обаче такова развитие на обстоятелствата изглежда пресилено, тъй като инвестициите в български банки са доходоносни и свързани с по-нисък риск, благодарение на консервативната политика на БНБ и стабилността на банковата система, в сравнение с останалите страни в региона. Възвръщаемостта от инвестиции в местните банки и тази от активите им остават сред най-високите в ЕС. Същевременно отношението на разходи към приходи (колкото е по-ниско, толкова е по-добре) е сред най-ниските. Интересът към българските банки също личи от продажбите на поделенията на гръцки банки в региона – EuroBank EFG продаде бизнеса си в Турция и се кани да направи същото в Полша, но запазва присъствието си в България.

Дори и да се стигне до „разпродажба на пожар”, това означава, че банковите активи ще бъдат продадени на по-ниски от реалните им цени. Това означава загуба за продавача на тези активи – чуждестранните банки майки и печалба за бъдещия инвеститор в тях, който може да е местен, както стана с продажбата на БАКБ. С други думи това не е нещо негативно.

 По отношение на депозитите на чуждестранните банки в българските им поделения, няма причина те да бъдат изтеглени, тъй като им осигуряват по-висока доходност, в сравнение с депозитите в други страни на фона на стабилната политическа и икономическа обстановка в България. От чисто пазарна гледна точка, при нужда от допълнителни средства, по-логично изглежда те да бъдат набавени чрез оптимизиране на вложенията в други страни.

 Последните данни за продажбите на дребно отразяват забавянето в икономическото развитие през третото тримесечие на годината и международните нагласи. През втората половина на годината се засилиха несигурността и предпазливостта на международните пазари, което се отрази и на темпа на икономическо развитие на основните търговски партньори на България. Независимо от това икономиката ни отчита положителен ръст на годишна база, дори и със забавящ темп, който може да достигне между 1,5-2% за третото тримесечие на 2011 г.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър в УД ДСК Управление на активи:

Не мисля, че посочената от инвестиционната банка Nomura сума от 2,7 млрд. лева (1,4 млрд. евро), би представлявала риск за банковата система. Банките-майки могат да теглят суми до такива размери, които да не нарушават законовите изисквания за капиталова адекватност и ликвидност, които БНБ зорко следи. Процесът на погасяване на външните задължения (депозити) на банките в България към собствениците им продължава вече трета година и е напълно нормален поради това, че в страната търсенето на кредити остава слабо.

Последното от своя страна се предопределя от икономическото развитие, като същото остава подтиснато и е далеч под потенциалните си нива отпреди кризата. Ако рекапитализацията на европейските банки се извърши чрез намаляване активите (и кредитите) на системата и това подейства рецесионно на европейския БВП, то това автоматично означава нулев и дори отрицателен растеж на българската икономика, а оттам и по-малка нужда от допълнителен кредитен ресурс. Тоест евентуално „изсмукване” на нормативно допустимите излишъци от кеш в банковата система няма да е за сметка на жизнено необходим кредитен ресурс, а по-скоро на освободен такъв.

Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Продажбата на банките у нас от чуждестранните им собственици с нищо няма да промени финансовата ситуация на последните. Едва ли ще тръгнат да продават на пожар , първо трябва да има на лице интерес и от страна на купувачи , а с този износ на капитал - пари те ги направиха като черни кутии в които не е ясно какво се съдържа и ще се продава. Кой купувач ще рискува да купи такава кутия , за която се знае че вътре е имало нещо , но дали в момента има съдържание не е ясно.Само фиктивни купувачи биха се явили на подобна сделка , Номура вятър ги вее на бял кон - банките у нас са непродаваеми на пожар , те са продаваеми едва ако преди това им се изясни съдържанието и изнесените пари се върнат в трезорите им. Не виждам как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Stefanov L.
преди 12 години
Относно стабилноста на нашите банки,искам да споделя един общоизвестен факт който се премълчава, а той е, че по-вечето кредитополучатели от доста време им се разрочват кредидите и плащат само лихвите по тях и евентуално много малка част от главница. И по-този начин банките си прибират лихвата(печалбата) по отпуснатия заем,а дали някога ще си приберат глвниците. Или ще станат горди собственици на непродаваеми имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
ако не се лъжа БАКБ не беше продадена, а дарена при положение, че част от лошите й кредити останат за предишния собственик. мисля, че 20% необслужвани заеми са основната причина, поради която филиалите на гръцките банки в БГ са непродаваеми дори при наличието на желание. добави и нашата БГ реалност на кредитиране при 1 лихвен процент за всички и различен брой поръчители в зависимост от риска и проблема за потенциален инвеститор става много голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
RE : рядко смислен коментар на иначе заспалите ни анализатори--------------няма заспали анализатори..........има заспали бенефициенти на новини, които приемат всичко за чиста монетаВ случай Колчев говори принципно - т.е. няма никакъв интерес.........ако имаше - щеше да говори като :Л.Хампарцумян - ТУК : --------http://***.investor.bg/news/comments/125686/113.html и тукhttp://***.dnevnik.bg/pazari/2011/11/07/1198188_levon_hamparcumian_ne_ochakvam_skoro_da_ima_goliamo/--------- Мария Илиева ТУК -----------http://***.***/article?id=313802---------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
БАКБ е добрият пример. Новият собственик проведе успешно увеличение и в банката влязоха 48 млн. свежи лв. Досега гръцките банки не са обявили продажбата на филиалите си у нас, но обявили за продажба някои в други страни.Изводът е, поделенията им тук са перспективни и не искат да се разделят с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
optional
преди 12 години
рядко смислен коментар на иначе заспалите ни анализатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
Браво на Колчев.Повече такива , но и чути навън са добра реклама за България .Инвесторе би трябвало да го сенднете на Данске и Номура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Както винаги Камен Колчев е лаконичен , освободен от емоции .....с трезв изказ.....аналитичен...Вероятно от горчивия опит , който неизменно съпътства занаята...;) но количествените натрупвания водят до ново качество.---------Това е основният проблем на българина - прекалено много знае,има дипломи да всичко...прекалено много чете чужди мнение , в т.ч. и на разни капацитети и изобщо не Знае че има разлика между теория и практика ..........а практиката е проста но не е за всички----------Безусловно прав е и за Номура / Лемън Брос.....нов бардак със стари служителки........след като същите тези служителки са довели стария бардак до дъното ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още