IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Проблемите на европейските банки са шанс за българските

Продажба на активи на чуждите банки у нас не е непременно проблем, а може да е решение, както стана при БАКБ, смятат Камен Колчев, Георги Ангелов и Калоян Стайков

07:37 | 08.11.11 г. 8
Експерти: Проблемите на европейските банки са шанс за българските

Продажбата на активи в Източна Европа не е непременно проблем. Не всички банки имат проблеми с капитала и ако някои продават, други ще купуват. Това може да доведе до консолидиране и засилване на банковия сектор като цяло в Европа и в Източна Европа в частност. Когато ирландските банки фалираха и разпродадоха чуждите си активи (включително БАКБ), това не е довело до влошаване на положението, а точно обратното - навлизане на нови собственици в местните банки и засилване на капиталовите им позиции. Но ирландският случай е краен, много други банкови системи искат да запазят пазарния си дял в Източна Европа, защото регионът предлага много потенциал. Неслучайно никои, дори гръцките банки, не са обявили намерения да продават в България. Това е краен сценарий за тях, а не първа опция.

Пламен Дерменджиев, банков експерт:

Едва ли. Проблемът не е в липсата на финансиране, а в това, че няма икономически целесъобразни проекти, т.е. такива с положителна нетна настояща стойност (NPV). Последното от своя страна е следствие от високата изискуема норма на възвращаемост от инвеститорите, включително от банките, т.е. от високия риск. Тук се изкушавам да отбележа, че въпреки ниския бюджетен дефицит и сравнително ниско данъчно облагане, рискът, съответно банковите лихви, не падат, напротив - очакванията са за тяхното увеличаване. Принципът е ясен, по-високи лихви водят до по-малко инвестиции.

Според мен изнасянето на пари в чужбина от банките ще продължи, но с доста по-слаби темпове. Все пак банките поддържат сравнително доста ликвидни активи, които не им носят нищо, т.е. влияят негативно на рентабилността им. В крайна сметка едва ли ще се стигне до ситуация, при която депозитите от резиденти ще са повече от  кредитите за нефинансови институции и инвестиционните портфейли на банките. Мисля също така, че това е и главен приоритет на БНБ, а именно да не допусне „изнасяне” на пари от местни депозити в чужбина.

Накрая, банките у нас не могат да правят „продажби на пожар” (fire sales) защото просто няма пазар, т.е. ще трябва да подаряват активите си. Представете си само банките да продават ипотечни кредити или потребителски, секюритизирани в облигации. Кой ще ги купи в страна с липса на финансов пазар и сериозна намеса на държавата в икономиката, т.е. в условията на силно ограничена конкуренция и слаба икономика?

Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет мениджмънт:

Смятам, че на банковия сектор в страната още преди 2-3 години се наложи да разчита на вътрешни източници на финансиране. Последвалата депозитна борба бе свидетелство за това. Фондовете от чуждестранните банки-майки пресъхнаха, а вътрешното кредитиране бе ограничено. Ограничаването на ръста на кредитирането също така бе естествен процес, произтичащ както от липсата на нови инвестиционни проекти, така и продължаващото намаляване на нивото на задлъжнялост на корпоративно ниво.

По отношение на изтичането на капитали смятам, че през последната година БНБ следва доста активна политика по надзор на банковата система и налагане на контрол по отношение на капиталовата адекватност. В тази насока на размисъл смятам, че интензитетът на изходящи капитали е до известна степен ограничен.

Георги Ганев, икономист и програмен директор в Център за либерални стратегии:

По някаква причина анализът на блогъра от FTи на японската банка Номура се гради на допускането, че продажбата на български банки от един техен чуждестранен собственик на друг е заплаха за българската икономика. По никакъв начин не става ясно какъв е моделът, въз основа на който тези анализатори градят хипотезата си. Не е ясно защо продажбата на един печеливш и добре управляван и регулиран актив, какъвто са всички търговски банки в момента в страната, от един собственик на друг, непременно е заплаха за икономиката и за нейните перспективи. Използва се фразата „продажба на пожар“, но не става ясно по какъв начин този пожар е във или засяга самата България. Очевидно е, че се визира Гърция или евентуално Италия, но тогава пожарът е в Атина или в Милано, не в София. Онзи пожар там по никакъв начин не прави съответните български банки по-нерентабилни, с по-лоши перспективи или капиталово по-неадекватни или по-зле регулирани и надзиравани, отколкото са в момента. Вече многократно български банки са сменяли собствениците си, някои са минавали през многократни преструктурирания и в нито един от тези случаи не е имало влошаване нито на състоянието им, нито на представянето им на пазара.

Единственият смислен въпрос в цялата история е, дали ще се намерят купувачи, които очевидно не могат да дойдат от самите страни от ЦИЕ и пак ще трябва да са чужденци. Елементарният отговор на това питане е, че когато самата стока е очевидно добра всичко е въпрос единствено на цена. При достатъчно ниска цена ще се намери купувач, при това много бързо. А дали тази достатъчно ниска цена ще помогне на банката майка да си угаси пожара е, отново, незасягащ България въпрос.

В заключение, гледан откъм България и нейният вече доста наситен банков опит, този тип анализи не могат да прозвучат особено убедително и задълбочено, най-малкото трябва да се аргументират доста по-добре, преди да им хванем вяра.

Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Продажбата на банките у нас от чуждестранните им собственици с нищо няма да промени финансовата ситуация на последните. Едва ли ще тръгнат да продават на пожар , първо трябва да има на лице интерес и от страна на купувачи , а с този износ на капитал - пари те ги направиха като черни кутии в които не е ясно какво се съдържа и ще се продава. Кой купувач ще рискува да купи такава кутия , за която се знае че вътре е имало нещо , но дали в момента има съдържание не е ясно.Само фиктивни купувачи биха се явили на подобна сделка , Номура вятър ги вее на бял кон - банките у нас са непродаваеми на пожар , те са продаваеми едва ако преди това им се изясни съдържанието и изнесените пари се върнат в трезорите им. Не виждам как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Stefanov L.
преди 12 години
Относно стабилноста на нашите банки,искам да споделя един общоизвестен факт който се премълчава, а той е, че по-вечето кредитополучатели от доста време им се разрочват кредидите и плащат само лихвите по тях и евентуално много малка част от главница. И по-този начин банките си прибират лихвата(печалбата) по отпуснатия заем,а дали някога ще си приберат глвниците. Или ще станат горди собственици на непродаваеми имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
ако не се лъжа БАКБ не беше продадена, а дарена при положение, че част от лошите й кредити останат за предишния собственик. мисля, че 20% необслужвани заеми са основната причина, поради която филиалите на гръцките банки в БГ са непродаваеми дори при наличието на желание. добави и нашата БГ реалност на кредитиране при 1 лихвен процент за всички и различен брой поръчители в зависимост от риска и проблема за потенциален инвеститор става много голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
RE : рядко смислен коментар на иначе заспалите ни анализатори--------------няма заспали анализатори..........има заспали бенефициенти на новини, които приемат всичко за чиста монетаВ случай Колчев говори принципно - т.е. няма никакъв интерес.........ако имаше - щеше да говори като :Л.Хампарцумян - ТУК : --------http://***.investor.bg/news/comments/125686/113.html и тукhttp://***.dnevnik.bg/pazari/2011/11/07/1198188_levon_hamparcumian_ne_ochakvam_skoro_da_ima_goliamo/--------- Мария Илиева ТУК -----------http://***.***/article?id=313802---------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
БАКБ е добрият пример. Новият собственик проведе успешно увеличение и в банката влязоха 48 млн. свежи лв. Досега гръцките банки не са обявили продажбата на филиалите си у нас, но обявили за продажба някои в други страни.Изводът е, поделенията им тук са перспективни и не искат да се разделят с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
optional
преди 12 години
рядко смислен коментар на иначе заспалите ни анализатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
Браво на Колчев.Повече такива , но и чути навън са добра реклама за България .Инвесторе би трябвало да го сенднете на Данске и Номура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Както винаги Камен Колчев е лаконичен , освободен от емоции .....с трезв изказ.....аналитичен...Вероятно от горчивия опит , който неизменно съпътства занаята...;) но количествените натрупвания водят до ново качество.---------Това е основният проблем на българина - прекалено много знае,има дипломи да всичко...прекалено много чете чужди мнение , в т.ч. и на разни капацитети и изобщо не Знае че има разлика между теория и практика ..........а практиката е проста но не е за всички----------Безусловно прав е и за Номура / Лемън Брос.....нов бардак със стари служителки........след като същите тези служителки са довели стария бардак до дъното ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още