IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UniCredit ревизира надолу оценката си за икономическия ръст на България

Растящите цени на храните и горивата ще бъдат основната пречка пред растежа на икономиката, смятат от банката

08:54 | 01.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
UniCredit ревизира надолу оценката си за икономическия ръст на България

Италианската банка UniCredit понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на България за 2011 година. Причината за това са опасенията, че растящата инфлация ще подейства негативно на потреблението на домакинствата, пише Bloomberg.

Икономиката на България ще нарасне с 2,6 на сто тази година, се казва в съобщение на банката. Предишната прогноза, която бе обявена в средата на декември 2010 година, беше за растеж от 2,8 на сто.

Официалната прогноза на правителството е за ръст от 3,6 на сто, припомня Bloomberg. През 2009 година икономиката на страната ни се сви с 5,1 на сто, а през миналата година бе отчетен минимален ръст от 0,2 на сто.

Прогнозата на UniCredit за 2012 година е, че икономиката ни ще нарасне с 3,3 на сто.

„Бавното възстановяване на пазара на труда и увеличаващата се инфлация ще навредят на потреблението на домакинствата и ще спънат икономическия растеж. Растящите цени на храните и горивата ще поставят повечето български домакинства под сериозен натиск с оглед на факта, че половината от доходите на средното домакинство се харчат за храна и горива“, посочват от банката.

През февруари инфлацията в България достигна най-високия си темп на нарастване за последните 23 месеца, увеличавайки се до 5,2 на сто. Това нареди България сред трите страни с най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз.

В същото време производствените цени са нараснали с 12,5 на сто, което е най-бързият им темп от септември 2008 година, показват данните на Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Повечето си нямат понятие от икономика, ... понякога цъфва някакво смешно изказване на Райфайзен банк, сондирано от НСИ или някой чужд източник (стандартен плагиат). UniCredit не са по-различни, но въпреки това тяхните очаквания са доста по-близки до реалността. Значителен ръст на икономиката е малко вероятен, защото няма пари в населението, банките са се стиснали ... Остава вторият вариянт за ръст, властта да окаже натиск на НСИ да променят базата (т.н. стакмистика) и така да направят дългоочаквания си ръст на икономиката. Истината е в хората, ако са доволни, значи има ръст на икономиката. Ако излязат на улицата да протестират, истината е малок по-различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
SoKoLoV
преди 13 години
Да с такива анализи и обяснения изкарайте от борсата няколко милиона лв.Поне тоя път ви разследват за порочните ви практики,особено в търговията с акции.Анализа ви отново не е положителен,а вие сте банка спекулант ауууу...Тоя анализ взехте ли го в предвид..... http://***.investor.bg/news/article/114794/332.htmlНямате хабер от нищо,въпреки че взимате пари за горното...Ужас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Lamer777
преди 13 години
UniCredit да мисли повече за основния си акционер - Муамар Кадафи, а не да анализира растежа на българската икономика !Това е работа на мистър Пица !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още