IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Високият ръст на износа няма да издърпа икономиката от кризата

За да се усети устойчиво възстановяване, е необходимо раздвижване на вътрешното потребление, категорични са експертите

11:51 | 19.11.10 г. 8
Икономисти: Високият ръст на износа няма да издърпа икономиката от кризата

Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) износът през септември 2010 г. отчита 37% ръст на годишна база до 2,8 млрд. лв. Повишението спрямо рекордната за българския износ 2008 г. е с 9 на сто. За периода юли-септември 2010 г. износът е 8,58 млрд. лв., като се увеличава с 43,6% на годишна база.

Investor.bg потърси експертното мнение на водещи икономисти, които обясняват какво на практика означават тези данни и дали те са сигнал за излизане на българската икономика от кризата.

Георги Ганев, програмен директор Икономически изследвания, Център за либерални стратегии:

Само износът няма да извлече България от кризата. Ще усетим растеж, когато се събуди вътрешното търсене.

Тенденцията за бързо възстановяване на износа е очевидна. Ако се запази сегашната динамика, само до няколко месеца можем да очакваме връщане към високите стойности от 2007 - 2008 г.

В момента по-бързо се възстановява експортът на суровини и материали, особено при металите. Балансът при търговията с потребителски стоки премина пак на излишък, а търговски дефицит се наблюдава при горивата и инвестиционните стоки. Като цяло можем да очакваме баланс по отношение на вноса и износа.

Петър Ганев, старши икономист, Институт за пазарна икономика:

В момента износът дърпа икономиката нагоре и е основната причина за регистрирания ръст през третото тримесечие на 2010 г. спрямо година по-рано.

Прави впечатление ръстът на износа спрямо година по-рано, както към основни партньори на запад - като Германия и Италия, така и към съседките - Румъния и Турция (над 60% ръст за Турция).

Фокусирането върху огромния ръст на износа към Китай (над 200%) не е докрай основателно, тъй като износът към Македония, например, също нараства и на практика е по-голям от този към Китай.

Износът ще продължи да дърпа икономиката ни, но устойчивото възстановяване няма да се случи без сериозно раздвижване при инвестициите и потреблението.

Калин Маринов, изпълнителен директор на Института за икономическа политика:

Износът на България в момента се възстановява и е съпоставим с нивата от 2007 г. Но едва когато увеличим дела си на външните пазари можем да говорим за излизане от кризата. Засега не е ясно дали това ще се случи.

Цветослав Цачев, ръководител Анализи, Елана Трейдинг:

Колкото и да се разчита на износа да бъде генератор на растеж, той сам по себе си не е достатъчен, за да върне икономиката там, където беше преди три години.

Значението на съседните ни страни нараства все повече за външната търговия. Но България си остава износител на суровини и със сравнително малък дял на готова продукция, като част от ръста на износа се дължи на поскъпването им през изминалата една година.

Не очаквам тези темпове на ръст на износа да се запазят повече от две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Aз също съм съгласен че износа на продукти с ниска добавена стойност няма да доведе до въстановяване. Също така и вноса не е малък и той расте.От друга страна вътрешно търсене няма откъде да дойде. То може да дойде от три посоки:- финансиране от банките (при сегашната задлъжнялост)- инвестиции отвън- превод на пари от българите в чужбинаВсеки сам да прецени кое от горните колко може да се покачва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Трябва да се съкратят всички непродуктивни държавни разходи. Разходите на огромната бюрокрация на министерствата трябва да се съкратят и освободените средства да се насочат към съфинансиране на проекти за усвояване на европейските средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Банките са блокирани , така че по-добре да се даде 13 заплата (глътка въздух) за Коледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Изказванията на избраните "стожери" на икономическата мисъл са просто бла бла, общи приказки. Те не знаят какво означава устойчив растеж. Той не се постига с ръст на потреблението, защото точно преди две години рязко се срина вътрешното търсене и умря икономиката. Устойчив ръст се наблюдава, когато всички компоненти на БВП нарастват умерено (без да имат балоновиден характер), води се прозрачна и предвидима политика, съществува борба с корупцията, подкрепя се бизнеса, защитават се интересите на потребителите, привличат се инвестиции, развива се образованието (без корумпирани преподаватели и купени дипломи), модернизира се технологичната база итн. Ясно е, че всичко това не може да бъде осигурено за няколко месеца, но трябва да се почне от нещо. Добрият износ е крачка напред, той е индикатор, че се възстановява външното търсене. Ние попаднахме в криза, една година след началото на световната. Нормално е да се възстановим малко по-късно след възстановяването на световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Люсиен...Чаооо Желая ти успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ами, ами! Може да стане и по-евтино и затова трябва да се изчака още. Така, както инвеститорите в жилища не продават на (уж) евтиното, а предпочитат да си държат жилищата и офисите празни и да чакат по-високи цени, така и спестителите няма нужда да бързат. Колкото едните могат да бъдат обвинени, че не купуват, толкова и другите могат да бъдат обвинени, че не свалят цените и не продават. Това е то пазара - игра на котка и мишка и на надлъгване. И всякакви призиви от рода на "дайте да дадем" са просто пропаганда. Чаоо, желая ти успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
low
преди 13 години
Вътрешното търсене растеше с кредити, които в момента не могат да се плащат за това сега ще трабва да се почака с вътрешното търсене докато не започне да се отчита и ръст на дохода така че да не изразходва 80 % за храна, наеми и консумативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
lyusien
преди 13 години
Вижте вярно е че докато вътрешното потребление не нарастне икономиката няма да има достатъчно висок ръст То ще нарастне ако такива като вас и някои други престанат да плашат българите със нова криза заспиване на икономиката и някои други глупости и хората почнат да харчат а не да спестяват като луди Сега е наи евтино както да се купува така и да се инвестира Докога хората ще спестяват -докато станат на 60 години и тогава някои друг ще им харчи парите Това е глупаво Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още