IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Unicredit очаква силни данни за икономиката ни през третото тримесечие

От банката са оптимисти заради подобрената усвояемост на евросредствата и повишението, което се наблюдава при износа

12:30 | 15.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Unicredit очаква силни данни за икономиката ни през третото тримесечие

След слабото първо тримесечие растежът на българската икономика се стабилизира през второто тримесечие на годината и за третото се очаква растеж. Това отразява по-силния от очакваното ръст на износа и попълването на запасите, комбинирани с подобреното усвояване на средства от еврофондовете, се казва в редовен преглед на Unicredit за състоянието на икономиките от Централна и Източна Европа.

През второто тримесечие производственият сектор и пазарът на труда са показали силни сигнали на стабилизация, което се дължи на ръста на износа. Икономиката е била подпомогната и от подобреното усвояване на средствата от европейските фондове.

Използването на парите от ЕС се очаква да се подобрява и занапред, но темпът на растеж на износа и увеличаване на запасите не изглеждат устойчиви. Освен това болезненото преструктуриране на пазара на труда не е приключило, което означава, че ръстът на БВП ще остане под потенциала си поне през следващите няколко тримесечия, смятат от Unicredit.

При такава ситуация ще мине време, докато домакинствата и особено задлъжнелите представители на корпоративния сектор бъдат отново готови да харчат и да правят инвестиции.

Очакванията на Unicredit са през третото тримесечие икономиката да продължи възходящото движение, което се е наблюдавало през предходните три месеца. Повод за това дават данните за селскостопанското производство, строителството и туризма, където се наблюдава значително подобрение на ситуацията.

През следващата година пък икономиката ще бъде подкрепена от рестартирането на някои важни инвестиционни проекти, които са били спрени заради тежката криза. Като силни страни на България от Unicredit посочват добрите фискални показатели и високата капитализираност на банковия сектор.

Заплахи обаче могат да дойдат заради големите експозиции към Гърция и ограничените възможности за отговор в случай на нови шокове за икономиката. Значителен риск крие и увеличената задлъжнялост на корпоративния сектор в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
http://***.nsi.bg/otrasal-eventbg.php?n=681&otr=10Това са експертните оценки на НСИ за ръста на БВП за третото тримесечие, публикувани на 12.11.2010Unicredit явно си правят очаквания от отчетни данни :):):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още