IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзенбанк: Потребителите все още са подвластни на несигурността

Темповете на възстановяване на българската икономика още дълго ще останат далеч от желаните, се казва в анализ на банката

17:34 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Райфайзенбанк: Потребителите все още са подвластни на несигурността

Възстановяването на българската икономика става по-осезаемо спрямо предходните месеци, но темповете, с които то се случва още дълго ще останат далеч от желаните, се казва в месечния икономически обзор на Райфайзенбанк (България) за септември.

В анализа се изтъкват следните макроикономически тенденции:

- Положителните сигнали от реалния сектор се потвърждават. През второто тримесечие на 2010 икономическият спад се забави до 1,4% спрямо година по-рано. Обемът на добавената стойност нарасна за първи път от 2008.

- По-благоприятни показатели спрямо първото тримесечие на годината при всички икономически сектори и всички компоненти на търсенето. Износът продължи да се ускорява.

- Потреблението остана ниско, основно поради продължаващата несигурност и наличието на стимули за спестяване от страна на домакинствата. Нетните данъци върху продуктите продължиха да се свиват значително.

- Търговският дефицит достигна рекордно ниска стойност през юли, след като темпът на растеж на износа на стоки значително изпревари този на вноса. Силният нетен туризъм през месеца допринесе за висока положителна стойност на текущата сметка.

- Притокът на европейски фондове доведе до бюджетен излишък през юли. Фискалният резерв също се подобри на месечна база.

- Парите извън банките нараснаха за пръв път от март миналата година. Отчасти причината е в ниската база от миналата година.

- Относително слаба кредитна активност, въпреки добрата ликвидност и готовността на банките да кредитират.

- Инфлацията набира скорост с оглед на наближаващите есенни месеци.

- Безработицата през юли спадна до 9,2%, основно поради високото търсене на сезонни работници.

- Брутният външен дълг бе намален с близо 1 млрд. евро от началото на годината, вследствие на акумулираните свободни финансови ресурси в страната. През месец юли банките погасиха дългосрочни заеми за 308 млн. евро.

Според анализа на Райфайзенбанк, през второто тримесечие при всички икономически сектори се е наблюдавало подобрение в сравнение с първото тримесечие на 2010.

В същото време обаче потреблението е продължило да се влошава и е било с основен отрицателен принос за спада в икономиката.

Индивидуалното потребление се е свило с 4% спрямо второто тримесечие на 2009, като домакинствата са продължили да увеличават спестяванията си, поради все още несигурната икономическа среда и по-високата безработица спрямо предходната година.

Според главния икономист на банката Калоян Ганев възстановяването на доверието на икономическите агенти е нормално да отнеме повече време, тъй като усещането за сигурност се губи лесно, но се възвръща трудно и продължително.

Все пак, резултатите от второто полугодие би трябвало да компенсират негативните развития от първото, и към края на годината и потреблението да реализира известен растеж.

По-доброто от очакваното представяне на ЕС и еврозоната означава и продължаване на нарастването на българския износ.

Очаква се кредитирането да остане относително слабо и през следващите няколко месеца, като по-осезателно възстановяване ще се случи едва през следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още