IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече румънски компании идват в България заради по-ниските данъци

Причина за усилващата се тенденция е и несигурността относно евентуални бъдещи ограничения в Румъния заради спасителния заем, пише Ройтерс

11:12 | 02.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Все повече румънски компании идват в България заради по-ниските данъци

Строгите мерки за намаляване на дефицита в Румъния са накарали хиляди румънски компании да се преместят в България, пише в анализ на Ройтерс.

Агенцията посочва, че корпоративният данък и данъкът върху доходите в България е само 10% спрямо 16 на сто в Румъния, а сега и ДДС е по-нисък. Румъния увеличи ставката на ДДС като част от усилията си да изпълни условията по заемното си споразумение с Международния валутен фонд и ЕС.

Освен това, посочва Ройтерс, България намали и изискването за първоначален капитал до 2 лв. от 5000 лв. В Румъния изискването е за 200 леи (63,55 долара). Като предимство на страната ни се отчита също така фактът, че за създаване на компания у нас е необходима по-малко от една седмица, а в Румъния – близо двойно повече време.

Всичко това може да не изглежда толкова значимо като предимства, но според румънски бизнесмени скоростта на промените в страната им и несигурността относно евентуални бъдещи ограничения ги е принудила да се преместят.

"Румънското законодателство и данъчно облагане са променят ден за ден, така че как мога да имам гаранции и сигурност, ако открия компания тук?", казва 23-годишният Богдан Попеску, който иска да създаде бизнес с онлайн телевизия и планира да базира компанията в България.

Ройтерс посочва, че българските власти не дават точни данни, но цитира наши медии, според които около 2500 румънски компании вече са се установили в България, а по две дневно продължават да се регистрират само в Русе.

Според адвокати компаниите, които вече са се установили в България, не искат да говорят с медиите, тъй като се опасяват, че така ще привлекат вниманието на данъчните власти в Румъния.

"Има увеличен интерес от страна на румънски компании относно разходите за създаване на бизнес в България", посочва Десислава Грозева, маркетинг експерт към Българо-румънската търговско промишлена палата в Русе. По думите й е факт, че увеличението на ставката на ДДС в Румъния до 24% оказва ефект върху решението за регистриране на бизнес в България.

Румънският политик Варуян Памбучиян е коментирал, че Румъния трябва да обърне внимание на създалата се ситуация, като улесни правенето на бизнес чрез намаляване на бюрократичните пречки и осигуряване на данъчни ставки, които да не са много по-високи от тези в съседните страни.

Според анализатори усилващата се тенденция за напускане на бизнеса може да създаде сериозни дългосрочни проблеми за бюджета.

"Това е повече имиджов проблем, тъй като ние не привличаме чужди компании, а Румъния се нуждае от инвестиции сега", посочва Николае Александру-Чидеску, главен икономист на ING Bank в Букурещ.

Русенски адвокати посочват, че повечето им нови клиенти от Румъния, които искат да се регистрират в България, работят в продажбите на едро и дребно, производството на строителни материали, транспорта и селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dessoboy
преди 13 години
Интересна статия, но това не е новина от вчера, а е тенденция от няколко години насам. От Русе съм и наблюдавам румънските фирми. Ще ви споделя какво правят. Регистрират дружество в България, след това ако е малка фирмата, назначава някой, които да удря по 2 печата седмично на кръговото край Дунав мост или някъде на международното. Когато документите са разписани, камионът обръща и на часа и влиза в Румъния. Обикновено най-предпочитаните кадри за тази работа са пенсионери или не много образовани личности. Заплатата им е около 500 лв. на месец и се изисква от човека, когато има камион, да излиза от тях за да подпечата документите. Нещо повече, средноголемите фирми, които реализират оборот от около 150 000 евро на месец, за по-голяма сигурност наемат складови площи за да са им абсолютно изрядни документите. При каквато и инвентаризация, складовете са винаги празни. Камионът идва и заминава, но фирмата плаща и за склад за по-сигурно. Големите фирми са ясни - Русе е склад на Букурещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още