IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst & Young очаква 1% спад на БВП на България за 2010, 3,6% ръст за 2011

Като реалистична дата за окончателното присъединяване към еврото се посочва 2014 година

13:04 | 24.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Ernst & Young очаква 1% спад на БВП на България за 2010, 3,6% ръст за 2011

Независимо от структурните реформи в миналото, установяването на валутен борд и добра финансова политика, която осигури здравословен икономически ръст в годините преди глобалната икономическа криза в края на 2008 г., България отбеляза 5% спад на БВП за 2009 г. и допълнителен спад от 4% на годишна база през първото тримесечие на 2010. Това се казва в нов доклад на Ernst & Young.

Частното потребление остава много слабо, като намалява с 6,8% на годишна база през първо тримесечие на 2010 г., безработицата нараства до 10% и доверието на потребителите спада. И независимо от признаците на леко подобрение в бизнес настроенията, инвестициите през първото тримесечие са с 15,8% надолу в сравнение с предишната година, посочват икономистите.

Като се вземе предвид слабият старт тази година, брутният вътрешен продукт (БВП) на България през 2010 г. се очаква да продължи да намалява с около 1%, като домакинствата и фирмите остават нащрек, докато не стане ясно дали рецесията е свършила, отбелязва от Ernst & Young.

Прогнозата за 2011 е за „скромен ръст от 3,6%“, преди да се реализира по-силен икономически растеж от около 6% през 2012 г.

Но съществува увеличен риск от факта, че по-строгата фискална политика, която ще последва поради факта, че бюджетният дефицит през 2010 г. приближава 5% от БВП в сравнение с първоначално заложената цел от 0,7%, ще подтиска ръста под тези прогнози, особено като се вземат предвид проблемите в другите части на Европа.

Въпреки че ниският дълг на България и валутният борд й дават сравнителна защита срещу разширяването на кризата от Южна Европа, слабата европейска икономика (която поема 60% от експорта на страната) ще оказва влияние върху перспективите й за растеж през следващите няколко години. Независимо че много българи работят в Гърция, Италия и Испания, трудовите възнаграждения (равни на 3,3% от БВП) паднаха с 12% през 2009 г. и се очакват да останат ниски.

Правителството все още се надява, че левът, фиксиран в момента към еврото, ще се присъедини към ERM-II през 2011 г., а влизането в еврозоната е поставено като цел за 2012 г. Но като се има предвид текущата дългова криза в Европейския съюз и възможните последствия за бъдещите нови членове (особено за онези, които са демонстрирали проблеми, близки до гръцките, при докладването на точни финансови показатели), по-реалистична дата за окончателното присъединяване към еврото е 2014 г., казват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ejko
преди 14 години
Не по-малко от 2% спад за 2010 г., по мое скромно мнение... Българският бизнес е далеч от възстановяване към момента... Интересно за какво селско стопанство се говори в по-долния пост (и човекът, който го е написал дали има идея какъв е делът на продукцията му в БВП)... износът - хубаво, расте... но дали нещо може да запълни празнината в размера на БВП, която освободи строителството (и сектора на НИ) като цяло...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 14 години
хахаха...какъв износ ??? какво чужди инвестиции ??? какъв туризъм... ??? а не разбрах ние сме имали селско стопанство ли ??? ...дето ще изнася...ами то на пазара ВСИЧКО е вносно или аз не що не схващам???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ravnovesie
преди 14 години
Грешна е наистина доста по-вероятно е да паднем с 2-2,5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 14 години
Грешна прогноза Ръста на Б В П за 2010 ще бъде между 1 и 1.5 %и основни двигатели на ръста ще бъдат износа високи цени на суровините на стоковите пазари селското стопанство чуждите инвестиции туризма Лошото е че 1 % ръст е твърде малък да направи България средно развита европеиска държава Ще разберем кои е прав в края на годината но тези от Ернст и Янг никога не си признават грешките Просто дълбокомислено замълчават Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още