IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква ни седмица, изпълнена с важни икономически данни за САЩ

Във вторник с интерес ще се очаква срещата на FOMC към FED, чийто изход не е напълно ясен

12:10 | 10.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква ни седмица, изпълнена с важни икономически данни за САЩ
В първия ден от изминалата седмица еврото повиши стойността си спрямо долара и от стойности около психологическото равнище 1.1700 долара достигна 1.1800 долара. След ден на консолидация в граници 1.1750-1.1800 долара, единната валута понижи отново стойността си до 1.1700 долара. В края на седмицата валутната двойка се повиши и остана в рейндж 1.1800-1.1840. Търговията при паунда бе сравнително по-спокойна и до средата на седмицата спрямо долара той бе в граници 1.7300-1.7450. В края на седмицата британската валута повиши рязко стойността си и от 1.7350 долара в четвъртък достигна 1.7550 в петък. През изминалата седмица спокойна бе и търговията при валутната двойка долар/йена. Доларът се разменяше в граници 120.00-121.40 йени, като в първия ден на търговия достигна най-високо ниво от март 2003 г. В същото време американската валута понижи стойността си спрямо канадския долар до 1.1550, което е най-ниско ниво от януари 1992 г.
 
Идната седмица ще бъде богата на икономически данни за САЩ. Във вторник с интерес ще се очаква срещата на FOMC към FED, чийто изход не е напълно ясен. Според по-голямата част от участниците на пазара основният лихвен процент на сраната ще бъде повишен с нови 25 базисни пункта до 4.25%. В същия ден ще бъдат публикувани продажбите на дребно на САЩ за ноември, като се очаква да нараснат с 0.4% спрямо спада от 0.1% през октомври. В средата на седмицата ще бъде публикуван дефицитът по търговския баланс на страната за октомври. Прогнозира се да спадне до 63.0 млрд. долара от рекордните 66.1 млрд. долара за предходния месец. В четвъртък за САЩ ще бъде изнесен индексът на потребителските цени за ноември, както и манифактурният индекс ‘New York Empire’ и Филаделфийският FED индекс за декември. Като цяло не се очакват големи отклонения от предишните стойности. В края на седмицата ще бъде публикувано положителното салдо по текущата сметка за третото тримесечие на 2005 г., като се прогнозира да нарасне до 198.0 млрд. долара от 195.7 млрд. долара за второто тримесечие.

Публикуването на важни икономически данни за страните от еврозоната, както и за самата нея ще започне във вторник. Тогава ще бъде публикуван дефицитът по търговския баланс за октомври, както и финалната стойност на хармонизирания индекс на потребителските цени за ноември. По-голям интерес ще представляват данните за ZEW индекса на Германия за декември. Прогнозира се показателят да нарасне до 42.0 от 38.7 за предходния месец. В средата на седмицата ще бъдат публикувани индексите на потребителските цени и хармонизираните индекси на потребителските цени на Германия и Италия за ноември. В края на седмицата за Германия ще бъдат оповестени IFO индексите на бизнес климата, на текущите условия и икономическите очаквания за декември, като се очаква незначителен ръст спрямо предходните стойности.

ISM индексът в сферата на услугите на САЩ за септември се понижи до 58.5, като се очакваше да бъде 58.7 от 60.0 за предходния период. Ръст отбеляза производителността на труда на страната за третото тримесечие. Показателят достигна 4.7% от 4.1% за предходното тримесечие. За същия период разходите за работна сила се понижиха с 1.0%. Предварителната стойност на Мичиганския индекс на потребителското доверие за декември бе публикувана близо до очакваното ниво и достигна 88.7, той бе 81.6 за ноември.
 
Както се и очакваше, индексът PMI в сферата на услугите за ноември за страните от еврозоната, както и за самата нея, отбеляза незначителен ръст, като достигна съответно 54.6 за Италия, 56.5 за Франция, 54.8 за Германия и 55.2 за еврозоната. Продажбите на дребно на еврозоната за октомври бяха публикувани на нива 0.5% на месечна и 0.4% на годишна бази. Ревизираната стойност на БВП на Италия за третото тримесечие не изненада пазара и бе оповестена на равнище 0.3% на тримесечна и 0.1% на годишна бази.
 
През изминалата седмица важни данни бяха публикувани за Великобритания. Индустриалното производство за октомври неочаквано спадна с 0.7% на месечна и 0.9% на годишна бази. В същото време промишленото производство се понижи с 1.0% на месечна и с 1.8% на годишна бази. Както и се очакваше, Централната банка на Англия остави основния лихвен процент на страната на непроменено ниво от 4.50%. Най-голяма подкрепа на лирата оказаха данните от петък (09.12.05 г.). Дефицитът по Търговският баланс на страната за октомври неочаквано се понижи до 4.552 млрд. паунда спрямо прогнозите за спад до 5.2 млрд. паунда от 5.4 млрд. паунда за септември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още