IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решение за лихвите и данни за заетостта определящи за щатските индекси

12:05 | 31.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Решение за лихвите и данни за заетостта определящи за щатските индекси
Настоящата седмица ще бъде изключително натоварена за щатските индекси на фона на излизащите важни макроновини и тримесечни отчети от големи щатски компании.

Инвеститорите с интерес ще очакват решението Федералния резерв (FED) относно лихвите на започващата във вторник двудневна среща, като широките очаквания на анализаторите са краткосрочната лихва да бъде повишена с нови 25 базисни пункта и да достигне 2.5% на година.

Ако това стане реалност, това ще е шестото поредно повишение на лихвите в САЩ – процес, стартирал през юни миналата година в резултат на борбата на централната банка срещу зараждащата се инфлация в най-голямата световна икономика.

Анализатори коментират, че повишение с 25 базисни пункта на федералните лихви в САЩ вече е отчетено в нивата на индексите и съществено влияние върху пазара ще окаже единствено тяхното увеличение с 50 базисни пункта, или запазването им на текущите нива, което се счита за много малко вероятно от инвеститорите.

Безспорно обаче събитие номер едно през идната седмица ще бъдат данните за заетостта в САЩ през януари, които ще бъдат оповестени в края на седмицата и ще дадат ясна насока за движението на щатските индекси в средносрочен аспект.

Средните очаквания на анализаторите са през януари да са създадени 185 000 нови работни места, след като през декември бяха оповестени 157 000 нови работни места. Ако данните се окажат под средните очаквания, могат и да инициират силен спад на щатските индекси не само в петък, но и през идните седмици, особено в съчетание с разочароващи тримесечни отчети на големите щатски компании.

В сряда освен оповестяването на решението относно лихвите тежест върху пазара ще окаже и годишният отчет на президента пред Сената, в който ще стане на въпрос за политиката относно наболелия проблем за социалното осигуряване и евентуалните действия за съкращаване на рекордния бюджетен дефицит.

Днес инвеститорите ще следят с интерес данните за потребителските разходи през декември, като очакванията са за тяхното повишение с 0.4%, след като те нараснаха с 0.3% през ноември. В понеделник преди отварянето на щатските пазари ще бъдат изнесени и данните за чикагския РМI индекс.

Отново днес ще бъдат оповестени и продажбите на нови домове за декември, като очакванията са за 1.2 млн. продажби на нови домове, след като през ноември се оказаха в размер на 1.125 млн.

Във вторник интерес за инвеститорите ще представляват данните за производствения ISM индекс, който се очаква да регистрира повишение през януари до 57.7 пункта, след като през декември стойността му бе от 57.3 пункта.

На корпоративния фронт в понеделник резултатите си ще отчете петролния гигант Exxon Mobil, като очакванията са за печалба на компонента на Dow Jones от 1.07 долара на акция за тримесечието, което е значителен ръст от реализираната за същото тримесечие на миналата година печалба от 0.68 долара на брой.

Във вторник след затварянето на щатските пазари резултатите си ще обяви интернет компанията Google, а в сряда след затварянето - и друг интернет гигант – Amazon.com.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още