IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойче Банк - част 2

10:06 | 08.01.01 г.
Автор - снимка
Създател
Дойче Банк - част 2
В първата статия от поредицата се постарахме да разсеем няколко доста популярни мита за Дойче Банк. Тук ще погледнем конкретните резултати от дейността на различните отдели на банката досега. Дойче Банк е една стабилна банка с големи амбиции и финансовите й резултати потвърждават това.

* Инвестиционно Банкерство
По приходи от инвестиционно банкерство (М&А, IPOs, etc.), ДБ се нарежда втора в света след Мorgan Stanley Dean Witter за първите 9 месеца на 2000. По темпове на растеж в тази категория, банката отново е в челната тройка. Въпреки че ДБ е един от най-големите играчи на Стария Континент, много аналитици посочват като слабост недостатъчното й участие в американските М&А и IPOs.

* Търговия и продажби на финансови инструменти (Sales and Trading)
В период на изключително турбулентни пазари, ДБ отчете нарастващи приходи от търговия с акции, облигации и деривативи за 3-то тримесечие на 2000. Освен това, преди няколко дни банката обяви, че очаква печалбата на брокерския й отдел за 4-то тримесечие да е с около 10-15% по-висока от пазарните очаквания. Увеличавайки делa на търговиятя с деривативи, ДБ постигна 141 % растеж на приходите за първите девет месеца на 2000. Стратегическата цел на банката е да заеме позицията на световен лидер в областта на търговията с финансови инструменти. Интересно е, че за периода Януари - Октомври 2000 година, ДБ няма нито един ден приключен със загуба, сравнено с 15 такива дни през 1999.

* Търговия с валута (Foreign Exchange)
В тази категория, типична със сравнително малки комисионни, но с огромни обеми, ДБ е безспорен пазарен лидер. Банката контролира около 12% от пазара и очаква добри резултати и по-голям дял в близко бъдеще.

* Търговско банкерство
Въпреки че банката поставя акцент основно върху отделите за инвестиционно банкерство, тя в никакъв случай не подценява традиционната си част - търговското банкерство. Точно то помага зад гърба на банката да стоят повече от 1 трилион долара. Висшият мениджмънт е убеден във възможностите някои продукти от инвестиционното банкерство, като например retail hedge products, да се приложат "масово" в нормалните търговски операции.

* Частно Банкерство
Частното банкерство е една изключително динамична област с голям потенциал. В момента в света има около 7 милиона души с капитал за инвестиране повече от 1 милион долара, като тенденцията е на постоянен растеж. Това е един изключително сегментиран пазар, в който конкуриращите се банки държат обикновенно по-малко от 5%. ДБ се включва в този пазар едва преди 2 години и все още се бори за достатъчно признание. За разлика от другите европейски инвестиционни банки (като например Warburg), ДБ цели да интегрира отдела за частно банкерство в цялостната структура на банката, а не да го отделя като самостоятелна единица.

Въпреки отличните резултати и амбиции на банката, популярните класации на аналитици показват, че ДБ като цяло все още не е успяла да влезе трайно в групата на 5-те най-добри инвестиционни банки в света (buldge brackets banks).

Александър Петров, Merrill Lynch
Изказаното мнение е лично и не обвързва банката за която работя.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още