IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се спука ли балонът на пазарите - двете страни на монетата

Интересно е какво правят големите пазарни играчи и в кои сектори инвестират, коментира Бисер Варчев

13:49 | 09.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента в САЩ има много слухове, че Тръмп е толкова надежден и толкова добре ще се справи с политическите си задължения, че в рамките на неговия мандат е много вероятно стойността на Down Jones да достигне 30 хил пункта. Така че монетата има две страни– или спукване, или 30 хил пункта. Това коментира по Bloomberg TV Bulgaria основателят и собственик на Varchev Finance Бисер Варчев. 

Според него в момента се търсят изостаналите акции, които рано или късно ще наваксат. А за трейдъри и инвеститори е интересно какво правят големите играчи в този бизнес.

„Това е т.нар. „Голяма тройка“ - инвестиционни банки и други, като BlackRock, Vanguard и Джордж Сорос. Тези три колосални играча движат и определят над 80% от паричните потоци в цял свят. Ако те се разберат помежду си за определени действия, се получава това, което виждаме в момента. Интересното е, че има много съвпадения. Ако в тяхната кошница има акции на 200 компании, във всяка една от които са инвестирани милиони до милиард, представете си какво предопределяне на посоката на пазара се получава“, коментира Варчев.

По-думите му преди да се стигне до отделните акции, по-интересно е да се анализират индексите и секторите. „В момента се забелязва, че всички големи играчи купуват масирано нови акции в енергийния сектор. На второ място, което е изключително интересно, са взаимните фондове. Те винаги са били в цивилизования свят, но в момента масово се купуват дялове на взаимни фондове“, заяви Варчев.

По думите му на трето място играчите увеличават позициите си в технологичния сектор, а след това във финансовия. В същото време се оттеглят от технологичния сектор, тъй като според Варчев той е преекспониран.

„Сорос например излиза от комуналните услуги, където винаги е бил много силен. Инвеститорите зануляват инвестициите си и в здравеопазването заради неяснотите около сектора – Obamacare, новата политика на Тръмп и доколко ще бъде твърд в елиминирането на Obamacare“, коментира Варчев.

В същото време в Европа Brexit остава най-голямата сянка, която виси над пазарите. Според Варчев шансът той да се случи е около 20%. „Излизането на Великобритания от Европейския съюз е голяма глупост, защото около 57% от износа на страната са насочени към Европа. Все си мисля, че разумът в тях ще надделее или ще вземат половинчато решение“, коментира още финансистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още