IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускорява с най-бърз темп от ноември 2014 г.

Резултатите за март надминават тези от февруари, както и очакванията на анализаторите

12:21 | 12.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускорява до 0,5% на годишна база през март, което е най-рязкото повишение от ноември 2014 г. и над очакванията за ръст от 0,4%, съобщи WBPonline, позовавайки се на данните на Националната статистическа служба. През февруари стойността беше 0,3 на сто.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и горивата, също се ускорява над очакванията до 1,5% - най-резкия темп от август 2014 г. 

Индексът на потребителските цени в сектора на услугите расте с 2,8%, което е най-високата стойност от септември 2013 г., като се изключи декември 2015 г., когато инфлацията беше 2,9%.

Резултатите над очакванията в края на първото тримесечие може да подновят призивите за повишение на лихвените проценти от страна на някои централни банкери, привърженици на по-затегнатата парична политика, коментира WBPonline. На заседанието си в четвъртък членовете на комисията по парична политика се очаква да гласуват единодушно и да не променят лихвените проценти, но инфлационният натиск рано или късно може да доведат до разцепление в комисията, прогнозира изданието.

След безпрецедентен период с инфлация близка до нулата, цените отново започват да растат“, коментира Фил Гудинг от Националната статистическа служба.

Наблюдава се рязко поскъпване на цените на самолетните билети между февруари и март – 22,9%. Динамиката се обяснява с по-ранния Великден тази година. Най-много на индекса натежават по-ниските цени на храните и безалкохолните напитки.

Английската централна банка очаква тази година инфлацията да се ускори и да достигне 1% в края на 2016%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Ама карай, евроатлантизъм да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Това, което пропускат аналлизаторите е, че кога Фашингтон печатат зелени вестникарски хартийли, Лондон с усърдие си попълва колекцията с част от новия тираж......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още