IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отстъпва в очакване на първите важни икономически данни от САЩ

По-високата доходност по облигациите може да бъде разгледана от Фед като сигнал за проблем в икономиката

11:06 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът отстъпва в очакване на първите важни икономически данни от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции спрямо кошница от основни валути в очакване няколко по-важни икономически новини. Данните за продажбите на дребно в САЩ за месец април ще покажат на инвеститорите дали страната се завръща към растежа след слабото първо тримесечие. Еврото също започна деня колебливо на фона на противоречивите прогнозни данни за БВП на водещи икономики от еврозоната.

През последните няколко седмици се наблюдават големи разпродажби на държавни ценни книжа от Германия с матуритет от 10 години, познати още като „бундове“. Тази тенденция на финансовите пазари повиши значително доходността, както по европейските така и по щатските ДЦК. Традиционно, облигациите от Германия са смятани за най-сигурния актив в еврозоната, а също така и за един от най-сигурните в световен мащаб. Именно поради тази причина разпродажбите му доведоха до повишения в доходността на активи с подобна функция, каквито са облигациите от САЩ.

По-високата доходност по облигациите може да бъде разгледана от Фед като сигнал за проблем в икономиката и това да накара централните банкери да отложат момента на повишаване на лихвите за следващата година. Този нов фактор, подсказващ, че Федералният резерв може да се забави с покачването на лихвите, изостря в още по-голяма степен вниманието към икономическите новини от САЩ. По-късно днес ще бъдат изнесени данните за продажбите на дребно в страната за месец април, а очакванията са, че този ключов показател ще се повиши с 0,4%, колкото беше повишението му и през предходния отчетен период.

Изнесените прогнозни данни за БВП на Германия за първото тримесечие на годината разочароваха инвеститорите. Измерителят се е разширил с едва 0,3% при прогноза за ръст от 0,5%. За сравнение, през предходните три месеца брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,7%. В същото време прогнозните данни от Франция изненадаха приятно пазара, отчитайки ръст от 0,6% за първото тримесечие при прогноза за ръст от 0,4%.

Едно евро се разменя срещу 1,1240 долара, печелейки позиции за втори пореден ден.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото прави опит за подновяване на възходящото си движение, а това може да стане факт, в случай, че единната валута се изкачи над върха от 7 май при 1,1381. В случай, че това ниво бъде преминато можем да очакваме опит на двойката за тест на следващата ключова съпротива, намираща се около 1,1538, където е разположен върхът от 2 февруари.

От друга страна потенциалното завръщане на предимството на страната на долара е ограничено от 89-дневната пълзяща средна, позиционирана в близост до ключовото ниво при 1,1000.

GBP/USD

Ралито на британския паунд продължава с пълна сила. От началото на текущия възходящ тренд, започнал на 13 април, лирата е спечелила 7,6% спрямо долара. Следващата важна съпрот?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още