IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерски активизъм се заражда в Австралия

Инвеститори се изправят срещу консервативното управление на капитала и години на ниска възвръщаемост

21:15 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акционерски активизъм се заражда в Австралия

Акционерски активизъм, какъвто вече е добре познат в САЩ, набира скорост в Австралия, като недоволството у инвеститорите расте непрекъснато, пише MarketWatch.

Втората най-стара публична компания в Австралия Washington H. Soul Pattinson е поредната, на която инвеститорите са вдигнали мерника, недоволни от управлението. 110-годишната компания, чийто бизнес се разпростира от фармацевтика до добив на въглища, беше нападната от двама от най-големите ѝ акционери през октомври. Това са фондовият мениджър Perpetual Ltd и инвестиционният банкер Марк Карнеги.

Карнеги подтиква инвеститорите да действат по-агресивно, като зад гърба си има неуспешни опити да закрие австралийския национален превозвач Quantas Airways Ltd и издателя на вестници Fairfax Media Ltd. Идеите на Карнеги споделя и един от най-големите австралийски рудокопачи New Hope Corp, която поведе метеж на акционерите срещу борда на производители на алтернативни горива Dart Energy Ltd. New Hope притежава 16-процентов дял в Dart Energy и действията ѝ доведоха до оставките на четирима директори, включително и на председателя на борда.

Базираната в Сингапур Cashel Capital Partners специално отдели фонд на стойност 50 млн. долара през септември, за да придобие дялове до 20% в компании и чрез тях да лобира за различни промени. В Австралия когато даден акционер притежава над 20% от компанията, той е задължен да отправи оферта за пълното ѝ придобиване. При собственост на повече от 5% от компанията акционерите могат да свикват заседания и да предлагат решения, включително и за промени в управленския състав.

Soul Pattinson, чийто капитал на фондовата борса се равнява на 3,5 млрд австралийски долара, е сравнително голяма мишена, но за разлика от по-малките доскорошни, нейното представяне съвсем не е в незавидно състояние – цената на акциите ѝ удари рекорден връх през октомври и към момента е с ръст 5,6% от началото на годината. Притесненията на Petpetual и Карнеги идват от сложната структура на собственост на компанията, като се смята, че два от собствениците – компанията за строителни материали Brickworks Ltd и интернет доставчикът TPG Telecom Ltd – крият дялове от инвеститорите.

Perpetual и Карнеги настояват дяловете да са прозрачни, което би могло да възвърне над 1 млрд. австралийски долара на акционерите. Изходът обаче беше отложен за неопределено време, след като Brickworks заведе дело поради недостатъчни доказателства в обвиненията срещу нея.

Според Карнеги австралийското законодателство облагодетелства компаниите пред акционерите, пречейки на активните инвеститори да се намесват. Той посочва строгите условия за придобиване, които ограничават възможността на акционерите да предприемат координирани действия. И все пак, той се надява, че публичността на спора със Soul Pattison ще прокара пътя за други. „Ако някой направи пробива, то той със сигурност ще може стигне до края“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още