IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката безработица с нов рекорд - 27,9%

Правителството в Атина очаква икономически спад от 3,8% през тази година

13:22 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцката безработица с нов рекорд - 27,9%

Гръцката безработица е продължила да расте през юни, като е достигнала ново рекордно високо равнище – 27,9% спрямо 27,6% през май, предаде Ройтерс, като се позова на данни на националния статистически институт ELSTAT.

Нивото на безработицата в Гърция е повече от 2 пъти над средното за еврозоната – 12,1%, отбелязва информационната агенция.

Същевременно гръцкият вестник Naftemporiki съобщи, че министерството на финансите в Атина ще актуализира прогнозата си за икономическия растеж през 2013 г. Изданието посочва, че ведомството очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,8%, но не се позова на никакви източници. За сравнение, кредиторите на Гърция прогнозират икономически спад от 4,2%.

Миналата седмица гръцкият премиер Андонис Самарас обяви, че очаква рецесията да е по-слаба от предвиденото и прогнозира дори малък растеж догодина.

От информационната агенция все още не са открили за коментар представители на гръцкото финансово министерство.

През 2012 г. икономиката на Гърция се сви с 6,2%, припомня агенцията. Повторната оценка на статистическия институт на БВП през второто тримесечие показа, че икономическият спад е бил 3,8%, а не 4,8%, каквато беше първоначалната оценка.

Гръцкият вестник допълва, че правителството смята да представи новите си очаквания за икономиката пред представители на международните кредитори на 22 септември. Тогава пристига мисия в страната, за да оцени икономическото й състояние и изпълнението на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още