IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст на молбите за помощи за безработни в САЩ

Волатилността от последните седмици се дължи на промените в графика на планираните годишни уволнения в автомобилния сектор

16:59 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повече американци от очакваното подадоха първични молби за помощи за безработни през изминалата седмица, въпреки че волатилността, породена от планираните годишни уволнения във фабриките за производство на автомобили, започна да отшумява, пише Bloomberg.

През седмицата до 14-и юли молбите за помощи за безработни се увеличиха с 34 хил. до 386 хил., разкриват данни на щатското министерство на труда.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че молбите ще достигнат 365 хил.

Волатилността при новоподадените молби за помощи от последните седмици се дължи на промените в графика на планираните годишни уволнения в автомобилния сектор, коментира говорител на министерството след публикуването на данните.

През последните седмици оценката за това дали състоянието на пазара на труда в САЩ се подобрява, или влошава, беше затруднена, тъй като по-малкият брой планирани уволнения, типични за този период на годината, объркаха сезонните корекции, извършвани от министерството на труда. Поради тази причина вероятно ще са необходими още няколко седмици преди истинското положение да се изясни.

„Трябва да игнорираме данните за новоподадените молби за помощи за безработни още няколко седмици, тъй като е твърде сложно да се направи смислено заключение“, коментира Даниел Силвър, икономист на JPMorgan Chase & Co. в Ню Йорк. „Дори малка грешка при определянето на сезонните фактори може да генерира огромни несъответствия“.

След публикуването на доклада фючърсите по щатските индекси се повишиха. Тази сутрин договорите по Standard & Poor’s 500 с матуритет през септември нараснаха с 0,3% до 1372 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още