IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът около глобалния растеж понижи риск апетита и подкрепи йената

В дългосрочен план обаче японската валута едва ли ще запази настоящата тенденция при готовността на централната банка на страната да я обезцени в удобен момент

11:21 | 11.04.12 г.
Песимизмът около глобалния растеж понижи риск апетита и подкрепи йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се възползва  от моментната несигурност на пазарните  участници и се задържа близо до последните няколкоседмични максимуми, които още вчера записа в основните си кръстосани курсове. Съмненията по отношение на стабилността на глобалната икономика отслабиха интереса към рисковите валути, сред които и австралийския долар.

Ръстът на изискуемата възвращаемост по испанските държавни облигации изостри предположенията, че рисковете от влошаване на състоянието на периферните икономики в еврозоната все още са високи. Така спредът между доходността на испанските и германските ДЦК се разшири допълнително.

В същото време данните за вноса на Китай се разминаха с предварителните очаквания и още повече отдръпнаха инвеститорите от пазара.

На тази фундаментална  основа йената разшири предимството си. Спрямо американския долар проби подкрепата на 81,00 и достигна до рекорден за последните пет седмици връх. Еврото потъна до 7-седмично дъно (105,44), а австралийският долар дублира минимумите си от началото на февруари (85,52).

Положителното движение за йената идва само ден, след като централната  банка на Япония сигнализира, че няма да променя посоката на текущата си рестриктивна политика по отношение на местната валута. В този смисъл съществува голяма вероятност йената да не успее да задържи натрупания от началото на седмицата аванс.

Поскъпването на японската валута може да се разглежда в контекста на краткосрочните спекулативни действия на пазарните участници, но в дългосрочен план тя продължава да не бъде атрактивна заради готовността на централната банка да я обезцени във всеки един момент. Повече яснота около  бъдещата монетарна политика на японската банка ще има на 27 април, за когато е насрочено следващото редовно заседание.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3104; Връх – 1,3143; Дъно – 1,3053; Затваряне – 1,3080

Нивата  около 1,3030 са ориентир за стабилността на еврото. Евентуален пробив ще отведе курса на EUR/USD към тест на психологическата бариера при 1,3000.

Там е разположено и най-ниското мартенско дъно, но в контекста на многомесечния низходящ тренд вероятността от пробив на този минимум е голяма. Прогнозата ни продължава да дава предимство на американската валута.

USD/JPY

Отваряне  – 81,48; Връх – 81,58; Дъно – 80,64; Затваряне – 80,66

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още