IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови коли в Европа с първи спад от 10 месеца

Сред производителите лидер продължава да бъде Volkswagen въпреки регистрираното понижение в продажбите

12:55 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на нови коли в Европа с първи спад от 10 месеца

Продажбите на нови автомобили в Европа са паднали със 7,4% през април на годишна база, отбелязвайки първото си отстъпление от 10 месеца насам поради изтичането на сроковете за държавни субсидии в подкрепа на сектора в редица държави на Стария континент.

От доста време автомобилните пазари в Европа се подкрепят от правителствени мерки за смекчаване на ефектите от икономическата криза, като в общия случай се отпускат определени суми при покупка на нов автомобил и предаване на стария за скрап.

През миналия месец обаче, по данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители, са продадени 1 134 701 нови автомобила, или с над 7 на сто по-малко спрямо април 2009.

За периода януари – април продажбите са на 4 809 647 броя, което е с 4,8 на сто повече от същия период на миналата година. В сравнение с резултата от същите четири на месеца на 2008 г. обаче има понижение от близо 12%.

В Германия, най-големият пазар на автомобили в Европа, спадът през април на годишна база възлиза на 31,7% до 259 414 коли. Във Франция има леко покачване – от 1,9% до 190 917 броя.

Сред производителите лидер продължава да бъде Volkswagen въпреки регистрираното понижение в продажбите със 7,4 на сто за месеца. На второ място е PSA, който има 1,3% ръст, а на трето се нарежда Renault с покачване от 8,7 на сто.

Данни за автомобилния пазар в България през април

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още