IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всички погледи на Wall Street ще бъдат насочени към Европа

Гърция трябва да посрещне своите задължения по изтичащи държавни ценни книжа за 11 млрд. долара през тази седмица

10:45 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Всички погледи на Wall Street ще бъдат насочени към Европа

Тревогите около дълговата криза и икономическата несигурност в еврозоната ще държат под напрежение инвеститорите на Wall Street и през тази седмица, особено след като еврото поевтиня до четиригодишно дъно срещу долара, а цената на златото постави нов исторически рекорд.

Съмненията за това дали европейските страни ще овладеят кризата с националните дългове на Испания, Гърция и Португалия, повишиха интереса на пазарните участници към златото и щатския долар за сметка на акциите. В резултат на това трите основни борсови индекса в САЩ завършиха изминалата седмица със загуба в интервала от 1,2% до 2,1%.

През тази седмица се очаква Гърция да направи първата голяма вноска по своя национален дълг за настоящия месец. На 19 май страната трябва да посрещне своите задължения по изтичащи държавни ценни книжа (ДЦК) за 11 млрд. долара, предаде CNN, а това може да повиши още повече волатилността на пазарите.

Борсовата седмица в САЩ започва с финансовите резултати на General Motors и Lowe's, както и с данните за покупките на американски ценни книжа от чужденци през април. В понеделник излиза също индексът на бизнес активността в производствения сектор на щата Ню Йорк, за който се очаква да се понижи леко през май.

Във вторник идва ред на данните за производствената инфлация през април, която вероятно ще покаже ръст от 0,1% на месечна и 5,6% на годишна база. Още по-важни ще бъде докладът за началното жилищно строителство и новите разрешителни за строеж през април, като и за двете се очаква минимален ръст. Тези данни са едни от най-важните ориентири за състоянието на строителния сектор и пазара на имоти.

Във вторник излизат и финансовите резултати на веригата за търговия на дребно Wal-Mart, която участва в индекса Dow Jones IA, както и тези на най-големия производител на компютри в света Hewlett-Packard.

В сряда следват данните за инфлацията в САЩ през април, която се очаква да се ускори до 2,4% спрямо годишна инфлация от 2,3% през март. Това падежират и гръцки държавни облигации за 11 млрд. долара.

В предпоследния работен ден от седмицата се очаква данните за новите молби за социални помощи при безработица в САЩ да се понижат леко, като знак за постепенното стабилизиране на пазара на труда в най-голямата икономика на света. В четвъртък излиза още индексът на потребителското доверие за САЩ, както и индексът на активността във фабричния сектор на щата Филаделфия за май.

Важните за щатските борси икономически данни и корпоративни новини за тази седмица ще приключат с финансовите резултати на Dell за първото тримесечие, които излизат след края на сесията в четвъртък.

Въпреки пониженията през изминалата седмица индексът на най-търгуваните и големи щатски борсови компании Dow Jones IA остава с 1,8% над нивата си в края на миналата година, широкият S&P 500 се е повишил с 1,9%, а Nasdaq Composite е добавил 3,4 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още